Európa titokban már tárgyal a Hamasszal

Simon Peresz izraeli államfő arra kérte az európai országokat, hogy ne mutassanak megértést a Hamasz palesztin szervezet iránt, mert azzal akadályozzák a béketárgyalások előmozdítását. Nemzetközi diplomáciai körökben nyílt titoknak számít, hogy a színfalak mögött több európai ország is felvette a kapcsolatot a terrorszervezetként elítélt palesztin mozgalommal, amely most már az Egyesült Államokra vár.

Simon Peresz izraeli államfő arra kérte az európai országokat, hogy ne mutassanak megértést a Hamasz palesztin szervezet iránt, mert  azzal akadályozzák a béketárgyalások előmozdítását.

Fegyveres a lerombolt Hamász főhadiszállás előtt Gázában
Fegyveres a lerombolt Hamász főhadiszállás előtt Gázában

„Az európaiaknak meg kell érteniük, hogy a Hamasz veszélyes és gyilkos terrorszervezet, és azonnal véget kell vetniük annak, hogy megértést vagy támogatást mutatnak a mozgalom iránt, mert  akadályozzák vele a béketárgyalások előmozdítását, és megtévesztik a  palesztin népet” – mondta Peresz az Európai Parlament elnökével,  Hans-Gert Pötteringgel folytatott jeruzsálemi megbeszélésén.

Az EP-elnöke hétfőn egy parlamenti delegáció élén ellátogatott az izraeli offenzíva nyomán károkat szenvedett Gázai övezetbe. Pöttering aggodalmának adott hangot a régióban tapasztalt humanitárius helyzet miatt. Erre reagálva Peresz hangsúlyozta, Izrael továbbra is küzdeni fog a terrorizmus ellen, ám ez nem fogja akadályozni az élelmiszer- és  gyógyszerszállítmányok eljuttatását a Gázai övezetbe. Pöttering a találkozón meghívta az izraeli elnököt Strasbourgba, hogy szólaljon fel az Európai Parlamentben. Ennek dátumát nem közöltek.

Pöttering később találkozott Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Olmert kormányfővel. Később Ramallahban,a Palesztin Hatóság székhelyén folytatta megbeszéléseit, ahol Szalám Fajjád miniszterelnökkel tárgyalt.

Az izraeli elnöki figyelmeztetés az európai ország és a Hamasz közötti félhivatalos kapcsolatfelvételről keringő hírek nyomán hangzott el. Az Independent című brit lap a múlt héten szellőztette meg, hogy a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva árnyékában a színfalak mögött tekintélyes európai diplomaták tárgyalóasztalhoz ültek a Hamásszal.

Először egy hónapja két brit munkáspárti képviselő utazott el Bejrútba, ahol a Hamász libanoni szárnyának vezetőjével, Uszama Hamdánnal találkoztak. Egy héttel később a francia szenátus két tagja a Hamász vezérével, Khaled Masallal folytatott megbeszéléseket, bár maguk az érintettek kényesek a kifejezésekre. "Sokkal többen beszélnek a Hamaszhoz, mint azt általában gondolják" – árulta el egy neve elhallgatását kérő európai diplomata. "Ez valami új kezdete, bár nem folytatunk tárgyalásokat" – fűzte hozzá óvatosan, ragaszkodva ahhoz, hogy a kapcsolatfelvétel saját kezdeményezésre történt, jelentési kötelezettséggel a megbeszéléseken részt vevő képviselők egyike sem tartozik kormányának.

Hamdán azt állítja, hogy a palesztin szervezet 2009-ben már Svédország, Hollandia, és három másik – általa nem megnevezett – európai ország képviselőivel is tárgyalóasztalhoz ült. „Úgy gondolják, hibát vétettek, amikor 2003-ban feketelistára tették a Hamászt. Most jöttek rá, hogy tárgyalniuk kell velünk" – vélte a szervezet vezetője. A közel-keleti konfliktusban közvetítő kvartett – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ –  A Hamasszal való politikai kapcsolatfelvételt, mert a palesztin szervezet nem ismeri el Izrael állam jogát a létezéshez.

Ez a 2006-ban, a Hamasz választási győzelme után született doktrína a januárban véget ért háromhetes izraeli offenzíváig tartotta magát, de a diplomáciai puhatolózásokból úgy tűnik, most már sokan nem tartják be.

Nem valószínű azonban, hogy Washington vagy európai országok egyhamar keblükre ölelnék a Hamászt, ami Martin Indyk, az Egyesült Államok egyik korábbi izraeli nagykövete szerint nagy hiba lenne, ugyanis a nyílt kapcsolatfelvétel ugyanis derékba törné az Izraellel jelenleg is békére törekvő Mahmúd Abbász elnök és az általa vezetett Fatah törekvéseit.

Az izraeli-palesztin béke – a két egymás mellett létező állam – egyik fő kerékkötője a palesztin egység hiánya, a Fatah és a Hamasz vetélkedése a hatalomért és a legitimációért. Masal a francia szenátoroknak azt mondta, ez a legtöbb vitát szító kérdés, mert a Fatah már semmit nem képvisel, míg az utca teljes mellszélességgel a Hamasz mögött áll.

A Közel-Keleten némi joggal remélik, hogy Barack Obama elnökségével nyomán új szelek fújdogálnak a Fehér Házból, és Washington is ráeszmél arra, hogy a Hamaszt nem lehet kihagyni a békefolyamatból. Enyhülést sejtető gesztusként egy John Kerry szenátor vezette magas rangú washingtoni küldöttség a héten futott tiszteletkört a régióban, ellátogatva többek között a Gázai övezetbe is, de – egyelőre – kizárva, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a palesztin szervezettel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.