Európa orbanizálása ellen tüntettek Prágában

A menekülteket támogató, illetve Csehország iszlamizálódása elleni tüntetés zajlott egy időben, a prágai Vencel téren. A két tábor csupán szócsatát vívott egymással, a nagy számban felsorakozott rohamrendőrök megakadályozták az inzultusokat.

Mintegy ötszázan gyűltek össze Szent Vencel szobra előtt „A bevándorlás nem bűncselekmény", „Ne tegyünk úgy, mintha a menekültválság minket nem érintene", „Az idegengyűlölők és a rasszisták ellen", valamint „Stop Európa orbanizálásának" feliratú transzparenseket a magasba tartva.

A menekültek támogatói
A menekültek támogatói
novinky.cz

Néhány méterrel hátrébb, a szobor mögötti területen ugyanannyian „Csehország a cseheké", „Itt csak mi lehetünk otthon", „Álságos multikulturális őrültek" molinókkal válaszoltak nekik. Demonstrációjukat mintegy kétszáz motorkerékpáros támogatta, akik cseh zászlókkal érkeztek a helyszínre. A tüntetésen felszólalt Tomio Okamura, szélsőséges nézeteiről elhíresült parlamenti képviselő is, aki azt bizonygatta, hogy a migránsok között jelentős számú terrorista is érkezett földrészünkre, többek között Csehországba is.

„A legfőbb ideje, hogy leleplezzük a sok álszent alakot és végre hallgassunk önfenntartási ösztönünkre" - fejezte be nagy taps, illetve fütty közepette beszédét a cseh és japán gyökerekkel rendelkező, a rendszerváltás óta Prágában vállalkozó politikus.

Szélsőségesek menetelnek a Vencel téren
Szélsőségesek menetelnek a Vencel téren
novinky.cz

Pozsonyban a szervezők várakozásaihoz képest kevesebben, mintegy háromszázan vettek részt a belvárosba meghirdetett, iszlám-és migránsellenes demonstráción, amelyen cseh, belga, holland és svéd szélsőségesek is megjelentek. Náluk többen voltak az egykori Séta téren (ma Hviezdoslav tér), ahol ismert szlovákiai művészek és zenekarok léptek fel a Felhívás emberségre elnevezésű rendezvényen.

Incidensekre a kora esti órákig egyik helyszínen sem került sor.

Szombaton Európa-szerte megmozdulásokat szerveznek a menekültekért. A civilek több európai nagyvárosban üzenik a politikusoknak és az idegenellenes hangoknak, hogy az menekülteket szívesen látják Európában. Budapesten, a Keleti-pályaudvarnál négy órakor kezdődött a migránsokat támogató demonstráció. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.