Etnikai kisebbség-e a keletnémet?

Gabriele S. sokáig nem gondolta, hogy bármit számítana: az egykori NDK-ban született. Elvégre az egyesítés óta eltelt húsz év, és felnőtt egy „össznémet" generáció. Így aztán alaposan megdöbbent, amikor tavaly nyáron egy stuttgarti cég azzal a megjegyzéssel utasította el álláskérelmét: "Ossi", vagyis keletnémet.

Gabriele S. nemcsak megsértődött, hanem menten munkaügyi bírósághoz fordult: etnikai diszkrimináció érte - érvelt.

Nem ez az egyetlen eset, hogy a keletnémetek úgy érzik, hátrányos helyzetben vannak nyugaton született társaikhoz képest. De vajon etnikai kisebbségnek tekinthetők-e? - lángolt fel a vita. Az asszony ügyvédje szerint igen, hiszen 40 évig teljesen másképp fejlődött a két „nép", és még az egyesítés után is inkább egymás mellett éltek tovább, a volt NDK-soknak például saját szavaik és szokásaik vannak. A stuttgarti bíróság azonban első fokon úgy ítéltekezett, a földrajzi származás nem elég ahhoz, hogy etnikai kisebbségről beszéljünk, mint ahogy nem sorolhatók ide az amúgy szintén saját tradíciókkal rendelkező bajorok vagy svábok sem. A 48 éves asszony fellebbezett, így a kérdés még legalább egy évig foglalkoztathatja a bíróságokat és a jogtudósokat Németországban.

Persze a legtöbb német is tudja, hogy hiába az egység, még mindig élnek a kelet-nyugati sztereotípiák, sőt, állásportálokon az is kiderül, hogy még észak-déli előítéletek is vannak. Vagyis nem könnyű egy hamburginak Münchenben érvényesülnie, vagy egy berlininek Stuttgartban. Ám ezekre általában nincs kézzelfogható bizonyíték, mint az immár hírhedt "Ossi": a perbe fogott munkaadó hiába védekezik azzal, hogy a mínusz csak azt jelezte, a könyvelői végzettséggel rendelkező asszonynak nem volt megfelelő képesítése és az ossit pedig pozitív megkülönböztetésnek szánta, lévén a múltban igen jól tapasztalatai voltak a keleti munkavállalókkal. A magyarázkodás nem használt, a negatív médiakampány állítólag máris ártott a cég hírnevének, kevesebb megrendelést kapnak, sőt, még telefonon is zaklatják őket.

Ám a nem is annyira rejtett előítéleteket jól mutatja, hogy hiába vezeti az országot egy kelet-német (bár Hamburgban született) kancellár, még mindig hír, ha egy egykori „ossi" karriert csinál. A Spiegel Online például külön cikket szentelt a brandenburgi Johanna Wankának, aki keleti politikusként- az egyesítetett Németország történetében először - egy nyugati tartomány ( Alsószászország) kulturális minisztere lett. Eddig ugyanis kizárólag ellenkező irányba működött a politikusexport: volt olyan időszak, amikor minden keletnémet tartomány pénzügyminisztere nyugatról érkezett. De így volt ez az egyetemeken, a cégeknél, sőt, gyakran még az államtitkári szinteken is. Ma már a keleti tartományok élén általában helyi politikusok állnak, de össznémet szinten van még hova fejlődni: mind a mai napig nincs egyetlen keletnémet az alkotmánybírák között vagy a Bundeswehr tábornokainak sorában sem. Gabriele S. lehet, hogy elveszíti a pert, de érzékeny pontra tapintott.

 

Életkép Kelet-Berlinből
A man looks at a mural of an East German Trabant car painted at a restored segment of the East Side Gallery, the largest remaining part of the former Berlin Wall, in Berlin November 8, 2009. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY POLITICS ANNIVERSARY ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.