Észtország visszavág, bezárja a budapesti nagykövetségét

Az Észt Intézet marad. Szimmetrikus diplomáciai válaszintézkedésről van szó.

Sokat nem kellett várni az észt ellenlépésre. Tallinnban bejelentették, hogy a balti ország bezárja budapesti nagykövetségét. Az Észt Intézet marad – írta online kiadásában a Postimees című észt lap.

A budapesti nagykövetség bezárásáról csütörtökön Tallinnban Urmas Paet külügyminiszter tett bejelentést. Ez a megfelelő lépés – mondta a tárcavezető. A kirendeltség szeptember 30-ig működik még.

Az észt kormány ezzel csak szimmetrikus választ ad a budapestiére, amely alig két hete közölte, hogy az idén lehúzza a rolót a tallinni és nicosiai nagykövetségére, de az észt fővárosban megmarad a Magyar Intézet. Tallinnban a budapesti nagykövetség bezárását azzal magyarázták, hogy átalakítják az észt külképviseleti struktúrát. A magyar lépést Andrus Ansip volt észt kormányfő lapunkhoz korábban eljuttatott nyilatkozatában sajnálatos döntésnek nevezte, olyannak, amely nem segíti elő a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

A magyar nagykövetség bezárását Észtországban általános értetlenség és megdöbbenés fogadta. A balti ország komolyan veszi a nyelvi-kulturális rokonságot, amit az is ékesszólóan jelez, hogy kötelező iskolai olvasmány Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.