Eszmetársakra lelt a norvég tömeggyilkos

Hiába a 76 halálos áldozatot követelő merénylet embertelensége, több európai radikális párt politikusa is védendő elgondolásokat talált a norvégiai tömeggyilkosságot elkövető Breivik eszméi között.

– Vannak jó ötletei, egyik másik egyenesen nagyszerű – lelkendezett Mario Borghezio egy olasz rádiónak. Az Európai Parlament (EP) Északi Liga színeiben tevékenykedő olasz képviselője ugyan elítélte az erőszakot, ám úgy vélte, a 32 éves norvég merénylő indítéka – az iszlám elleni európai harc megindítása – mindenképpen helyes elgondolás. Igaz, nem minden frakciótársa értett egyet a képviselővel. A bevándorlásellenes, radikális, euroszkeptikus pártokat tömörítő A Szabadság és Demokrácia Európája frakcióban helyet foglaló brit Függetlenségi Párt (UKIP) elhatárolódott Borghezio nyilatkozatától. – A szörnyű bűntényre nincs bocsánat. Borghezio nyilatkozata megdöbbentő, azzal semmiféle közösséget nem vállal pártunk – nyilatkozta Nikki Sinclaire, az UKIP szóvivője.

Mario Borghezio (jobbra) szerint Breivik egyes ötletei egyenesen nagyszerűek.
Italian Northern League Member of the European Parliament Mario Borghezio (R) and Max Bastoni demonstrate in front of the European Court of Human Rights in Strasbourg June 30, 2010 after an hearing at the Court about a referral request submitted by the Italian Government after the Court ruled on November 2009 that Italian schools should remove crucifixes from classroom walls. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: POLITICS RELIGION)

A bevándorlásellenes pártok többségükben egyértelműen elítélik Anders Behring Breivik terroraocióját, ám felhívják a figyelmet a bevándorlás problémájára. – Ha ez ellen nem teszünk semmit, és nem adunk módot arra, hogy demokratikus eszközökkel oldjuk a bevándorlás keltette feszültséget, akkor olyan szörnyetegek lépnek a színre, mint ez az ámokfutó – nyilatkozta az iszlám térhódítása ellen fellépést hirdető Angol Önvédelmi Liga vezetője, Stephen Lennon.

A francia Nemzeti Front is kénytelen volt egyik képviselőjétől elhatárolódni egy Borgheziojéhoz hasonló kijelentés miatt. A Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali párt felfüggesztette egyik képviselőjének tagságát, miután blogjában kommentálta Breivik tettét. Jacques Coutela a "Nyugat legfőbb védelmezőjének" nevezte a norvég gyilkost – emlékeztetett a BBC. A politikus Breiviket Martel Károllyal, a Frank Királyság nyolcadik századi vezetőjével vetette össze, aki megállította az arab előretörést Franciaország déli részén, a poitiers-i csatában 732-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.