Gyerek robbantott az esküvőn, ötvenen meghaltak

Öngyilkos merénylő robbantott egy esküvőt ünneplő tömegben a délnyugat-törökországi Gaziantepben. Recep Tayyip Erdogan elnök szerint az Iszlám Állam felel a támadásért.

Az emberek az utcán táncoltak, amikor megjelent egy férfi és felrobbantotta magát szombaton este a szíriai határhoz közel fekvő településen. Az öngyilkos merénylő a lakodalom ötven vendégét rántotta magával a halálba, több mint kilencven embert pedig megsebesített. A kurdok képviselő, balközép Demokratikus Néppárt (HDP) közleményben jelentette be, egyik párttagjuk esküvőjén követték el a merényletet, a halottak között gyerekek és nők is vannak.

„Vér borított mindent, és holttestek hevertek mindenütt” – idéz a Reuters az egyik 25 éves szemtanút. A pokolglgép hatalmas  pusztítást végzett, hogy Vasárnap reggel is kitépett garázsajtókon és üvegszilánkokon lehetett csak lépdelni a helyszínen.

Recep Tayyip Erdogan török államfő közlése szerint valószínűleg a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam a felelős a merényletért. Vasárnap délután közölte, az elkövető egy 12-14 év közötti gyerek volt.

Az elmúlt időszak legvéresebb támadásai Törökországban

Augusztus 20.: öngyilkos merénylő robbantott egy lakodalomban Gaziantepben

Június 29.: robbanás és lövöldözés az isztambuli reptéren, 41 ember meghalt

Március 13.: robbantás rázta meg Ankara belvárosát. Egy magas rangú biztonsági vezető közlése szerint valószínűleg öngyilkos merénylő személyautóba rejtett pokolgéppel robbantott. 37-en vesztették életüket.

Február 17.: Ankara belvárosában egy forgalmas kereszteződésben, alig néhány száz méterre a parlament és a miniszterelnöki hivatal épületétől egy katonai parancsnokság közelében robbantottak Az autóbombát egy katonai egységeket szállító konvoj mellett hozták működésbe. 28 ember vesztette életét.

Január 12.: Isztambul egyik központi terén, a Sultanahmet téren egy szíriai származású öngyilkos merénylő robbantást követett el. A merénylet következtében 11 német állampolgár meghalt, 16-an megsebesültek.

2015. október 10.: két pokolgép robbant fel Ankara központjában, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A merényletben 103-an vesztették életüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.