Esküdtszék dönt Tóásó sorsáról

A Bolíviában terrorizmus-ügynek nevezett cochabambai tárgyaláson Ricardo Maldonado vezető bíró lezárta a vádemelési szakaszt, elfogadta az ügyészek vádjait, s ennek alapján esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt.

A bíró nem vette figyelembe Santa Cruz bíborosának levelét, amelyben visszavonta vádemelését a rezidenciáján végrehajtott robbantással kapcsolatban. Ez volt az egyetlen konkrétum, amelyet a nyomozás a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo vezette csoport rovására tudott felmutatni. A vádat képviselő ügyészek, így a nyomozást vezető Marcelo Soza szerint a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák Santa Cruz tartományt az országtól.

Mint a szóbeli meghallgatási szakasz lezárásáról beszámoló Los Tiempos cochabambai napilap értesült, az esküdtszék La Pazban ül majd össze, tehát fővárosi lakosok döntenek majd a központi kormányzattal szemben autonómiát követelő Santa Cruz tartományban történtekről. Az újság azt írta, hogy az előírásoknak megfelelően 40 napon belül kell megejteni az esküdtszéki ítélethozatalt. Az MTI jelentésében az egyik vádlott védőügyvédjére hivatkozva viszont azt valószínűsítette, hogy a fellebbezések és az eljárási szabályok betartása esetén a tárgyalás új szakasza legkorábban 2012 áprilisában kezdődhet. A védőügyvédeknek három napja van a fellebbezés benyújtására.

Az ügy 2009 áprilisáig nyúlik vissza, amikor maga Evo Morales elnök egy nemzetközi tanácskozáson bejelentette, hogy felszámolt egy külföldi zsoldosokból álló terroristacsoportot. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. A rendőrség kommandós akcióját túlélte a Santa Cruz-i Las Americas szállodában Tóásó Előd és a bolíviai–horvát Mario Tádic, akiket azóta egy La Paz-i börtönben tartanak előzetes fogságban.

Marcelo Soza ügyész 39 gyanúsítottat nevezett meg, közülük 10-en vannak börtönben, 11-en pedig házi őrizetben, míg 18-an szökésben. A vádemelés szóbeli szakaszának első fordulója áprilisban volt, ugyancsak Cochabambában. Az akkori vezető bíró nem fogadta el és átdolgozásra visszadta a vád előterjesztését. Azt kérte, hogy Marcelo Soza a terrorizmus vádját személyekre lebontva és kellő bizonyítékokkal terjessze elő. A Los Tiempos által megszólaltatott védőügyvédek szerint ezt most sem tudta produkálni, az új – La Pazból érkezett – bíró mégis elfogadta a vád előterjesztését. Az egyik vádlott, Alberto Melgar szerint “a központi végrehajtó hatalom szája íze szerint” folyt most le a tárgyalás, amely sportnyelven szólva a kormány és pártjának gólzáporos győzelme az autonómiára törekvő tartományokkal szemben.

Tóásó Előd érkezik perének utolsó meghallgatására a bolíviai Cochabamba bíróságára
Cochabamba, 2011. november 3. A magyar TÓÁSÓ Előd (k) érkezik perének utolsó meghallgatására a bolíviai Cochabamba bíróságára A terrorizmus gyanújával 29 hónapja előzetes letartóztatásban lévő férfit a horvát Mario Tadiccsal együtt azzal vádolják, hogy 38 társukkal merényletre készültek a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték Rózsa Flores Eduardót és Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. (MTI/EPA/Jorge Abrego)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.