galéria megtekintése

Esélytelen helyzetből nyert Sanders Michiganben

2 komment


Kőműves Anita
NOL

Bernie Sanders maga is meglepődött, de esélytelen helyzetből indulva elvitte Michigan államot Hillary Clinton elől. A republikánusoknál Donald Trump nyerte meg a legfontosabb államokat a kedden megrendezett négy előválasztáson, de Idahóban Ted Cruz lett az első, így mehet tovább.

Clinton és Trump vezet, de kihívóik továbbra is megkerülhetetlenek és veszélyt jelentenek rájuk – azaz a keddi előválasztások után sem tisztul a kép, és megy tovább az amerikai előválasztási verseny. Az eredmények magyar idő szerint szerda hajnalban és reggel derültek ki; a demokrata oldalon Sanders Michigant, Clinton pedig Mississippit nyerte meg. A republikánusok négy államban választottak: Michigan, Mississippi Trump győzelmét hozták, Cruz Idahóban nyert. Trump vezet a Hawaii szigeteken is, de itt csak később lesz végeredmény. Marco Rubio teljesen eltűnt, nagyon rossz eredménnyel zárta a napot. 

Hillary Clinton így örült a választóknak
Hillary Clinton így örült a választóknak
Carlos Barria / Reuters

Demokrata oldalon nagy meglepetést okozott, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor nyert Michigan államban. Az egykor autóiparáról híres, a gazdasági válságokat és a gyárak összeomlását megszenvedett állam kulcsfontosságú az előválasztásokon és az lesz novemberben is. Sanders most megmutatta, hogy képes mozgósítani a lakosságot, azaz akár novemberben is jó eredményt tudna itt elérni.

 

A Sanders-kampány nem örülhet felhőtlenül, hiszen mindeközben Hillary Clinton nagy fölénnyel nyerte Mississippi államot, ahol a fekete lakosságnak ismét elsöprő többsége állt mögé. Michiganben pedig alig volt kettőjük között különbség, azaz végül Clinton sokkal több delegált szavazatát szerezte meg a nyár végi jelöltállító konvencióhoz, mint Sanders. Elemzők már hetek óta mondják: Clinton sokat tanult 2008-ból, amikor Barack Obama legyőzte az előválasztásokon. Akkor államokat próbált nyerni, most azokra a körzetekre koncentrál, ahonnét sok delegáltat tud összeszedni. A taktika pedig beválni látszik, a delegáltak számában messze elhúzott Sanders előtt.

Erős mondatok

Bernie Sanders: „A politikai forradalom, amelyről beszélünk, az ország minden részén erős. És őszintén szólva a legerősebb területeink még csak ezután következnek.”

Hillary Clinton: „Ahogy egyre mélyebbre süllyed a retorika, úgy lesz egyre nagyobb ennek a választásnak a tétje. [Az elnökjelölteknek] nem sértéseket, hanem eredményeket kellene felmutatniuk.”

Donald Trump: „Ma csak egyetlen ember szerepelt jól: Donald Trump. [Cruz] mindig azt mondja, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja verni Trumpot. De alig-alig győz le.”

Marco Rubio: „Az lesz a republikánus párt elnökjelöltje, aki jövő héten megnyeri a floridai elnökválasztást.”

Ám a vermonti szenátor győzelmét sem szabad alábecsülni: a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy 21 százalékponttal van lemaradva Clinton mögött Michiganben, gyakorlatilag esélytelennek tűnt. Ehhez képest óriási győzelmet jelent számára, hogy ha kicsivel is, de megverte a volt külügyminisztert az államban.

Sanders kezd feljönni a feketék között

A The Washington Post kiemeli: Michigan sokkal „színesebb”, mint a Sanders által eddig megnyert államok. Eddig a vermonti szenátor legnagyobb problémája az volt, hogy nem tudta megszólítani az afroamerikai szavazókat, ám lassan kezd beérni, hogy immár hónapok óta konzekvensen az ő problémáikkal is foglalkozik – Sanders egyre többet beszél a faji megkülönböztetésről és a feketéket sújtó rendőri brutalitásról.

A lap szerint egyébként a szenátor kampányát is meglepte a győzelem, mert még sajtótájékoztatót sem terveztek kedd estére. Sebtében állítottak fel egy pódiumot a floridai hotelben, ahol aznap megszállt a csapat, hogy elmondhassa a győzelmi beszédet Sanders.

Bernie Sanders stábját is meglepte a győzelem
Bernie Sanders stábját is meglepte a győzelem
Carlo Allegri / Reuters

Ez a győzelem minden bizonnyal új lendületet ad a kampányának, amit egyébként elemzők hétről hétre rendszeresen befejezettnek nyilvánítanak. Ha ez a lendület kitart jövő keddig, akkor segíthet neki Ohióban és Illinois-ban is. Ezek szomszédos, Michiganhez nagyon hasonló demográfiai összetételű államok, amelyekben elengedhetetlen jól teljesíteni valakinek, aki komolyan pályázik a Fehér Házra.

Már csak Cruz állíthatja meg Trumpot

A republikánusoknál sem tisztul a kép. A konzervatív oldalon négy előválasztást tartottak kedden, ebből kettőt (Michigant és Mississippit) Trump nyert, egyet (Idahót) pedig Ted Cruz texasi szenátor. A Hawaii szigeteki előválasztások végeredménye néhány óra múlva derül ki. Az adatok 13 százalékos feldolgozottságnál Trump előnyét mutatják, Cruz a második.

Trump vezet, ellenfele továbbra is veszélyt jelent
Trump vezet, ellenfele továbbra is veszélyt jelent
JOE SKIPPER / Reuters

A jelenlegi állás szerint tehát Trump mindeddig 14 előválasztást nyert, Cruz pedig hetet. Marco Rubió kettőt, ám a legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy ő lassan befejezheti kampányát: a keddi négy előválasztáson egyetlen delegáltat sem szerzett. Az tehát lassan biztosnak tűnik, hogy egyedül Cruz lehet képes legyőzni Trumpot.

Az éjjel az is kiderült: szinte semmi sem árthat Trumpnak. Nem vetette vissza, hogy a republikánusok négy évvel ezelőtti elnökjelöltje, Mitt Romney nyíltan kiállt ellene és közölte, hogy alkalmatlan jelölt. Nem ártott neki, hogy a republikánus párt vezetése már annyira retteg tőle, hogy lassan hajlandó az általuk szintén gyűlölt Cruz mögé is beállni, csak hogy megállítsa. Nem ártott neki az sem, hogy a párt jelentős külpolitikai szakértői nyílt levélben fejtették ki, hogy Trump úgymond külpolitikai nézetei veszélyesek Amerikára és az egész világra. Sőt, az sem csökkentette népszerűségét, hogy az amerikai elnökválasztások történetében talán először egy tévévitában beszélt saját nemi szervének méretéről. 

Egyedül Ted Cruz lehet képes legyőzni Trumpot
Egyedül Ted Cruz lehet képes legyőzni Trumpot
Jason Miczek / Reuters

A kedd este pedig szintén bevonul az előválasztások történetébe, olyan talán sosem történt eddig, hogy egy jelölt saját termékeit reklámozza. Márpedig a győzelmi beszéd helyett tartott sajtótájékoztatón Donald Trump épp ezt tette, védelmébe vette a nevével ellátott termékeket: a Trump Vizet, Trump Magazint, Trump Egyetemet, Trump Vodkát, Trump Bort. „Van Trump-marhaszelet is. És egyébként ha ebből szeretne valaki, ötven dollárt kérünk érte” – idézte a Washington Post a jelöltet.

Ám a keddi eredmények és a két nagyon fontos államban, Michiganben és Mississippiben aratott fölényes győzelem azt mutatják: Trump továbbra is magabiztosan menetel előre a republikánus párt elnökjelöltsége felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.