galéria megtekintése

És azt tudták, hogy Romániában királyság van?

Növekvőben van a királyi ház népszerűsége, így fényes temetést kapott az utolsó uralkodó, Mihály hitvese. A többség azonban továbbra is köztársaságot akar.

A királyi zászlóval letakart koporsót a román kormányőrség díszszázada vitte és őrizte, a ravatal előtt lerótta kegyeletét Klaus Iohannis román és Nicolae Timofti moldovai államfő, Dacian Ciolos miniszterelnök és több magas rangú román politikus. Így temették el díszes külsőségek között szombaton, a román uralkodók hagyományos temetkezési helyén, a havasalföldi Curtea de Argesen Anna királynét, Mihály volt román uralkodó hitvesét.

Utolsó útjára kísérik a királynét
Utolsó útjára kísérik a királynét
Octav Ganea / Reuters

Pedig a monarchia ellenzői hangsúlyozzák, hogy Anna sohasem volt igazi királyné, és férje országát csaknem hetvenéves korában látta először, román állampolgárságot nem kért, a nyelvet sem tanulta meg. Az 1923-ban, Párizsban  született Bourbon–pármai hercegnő ugyanis 1947 novemberében, a későbbi II. Erzsébet angol királynő esküvőjén ismerkedett meg Mihállyal, akit egy hónappal később a kommunisták lemondattak a trónról. Így a volt uralkodó már száműzetésben kötött vele házasságot, öt lányuk született. A román és a moldovai kormány ennek ellenére nemzeti gyásznappá nyilvánította augusztus 13-át, a „királyné" temetésének napját.

 

A svájci Morges kórházban, 92 éves korában elhunyt Anna katolikus vallású volt, de ortodox szertartás szerint temették el. A hagyomány szerint a román királyok felvették a románok 90 százalékának vallását, ahogy annak idején, 1866-ban a dinasztiaalapító I. Károly is áttért az ortodox hitre. A 94 éves ex-király, Mihály nem vett részt a temetésen, mivel maga is súlyos beteg, és az orvosok tanácsára a család svájci otthonában maradt.

A királyi család körüli felhajtásnak nem mindenki örül. Több publicista is felrótta az elhunytnak, hogy nem érdekelte különösebben Románia, nem tett semmit az országért 1990 után sem, amikor erre lehetősége lett volna. Cristi Danilet, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) tagja felháborodott Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy a hatályos alkotmány szerint Romániának nincs királynéja, ahogyan királya sincs.

A royalisták válasza erre az, hogy Mihály soha nem mondott le a trónról, a szovjet hadsereg támogatásával hatalomra jutott kommunisták erőszakkal távolították el az ország éléről. Az így sugallt folytonosság azonban Puskás Bálint alkotmányjogász szerint nem áll fenn. – Nosztalgiából lehet Mihályt királynak és a feleséget királynénak nevezni, de ennek semmiféle alkotmányos alapja nincs. Ha a szocializmus idején esetleg lehetett is az uralkodó folytonosságáról beszélni, az 1991-ben demokratikusan elfogadott alkotmánnyal egyértelműen megszűnt a monarchia. Az alaptörvény 1. szakaszának 2. bekezdése ugyanis kimondja, hogy Románia államformája köztársaság, és ezt a szuverenitás birtokosa, a román nép referendumon megszavazta – magyarázta lapunknak a szakértő.

Romániában növekvőben van a királyi ház népszerűsége, emiatt a pártok versengenek Mihály és főleg Margit „trónörökös" kegyeiért. Amikor pár hónapja megromlott az ex-uralkodó egészségi állapota, és felmerült, hogy halála esetén a családjának el kellene hagynia a bukaresti Erzsébet-palotát – ezt Mihály volt államfőként használja –, a pártok és a kormány sürgősségi eljárással kezdeményezték egy törvény elfogadását, amelynek alapján a román állam a palota fenntartása mellett a család egyéb költségeit is átvállalná.

Monarchia vagy köztársaság?

Az IRES közvélemény-kutató intézet májusi felmérésében a megkérdezettek csaknem kétharmada vélekedett úgy, hogy az ország sorsa kedvezőbben alakult volna, ha az 1989-es rendszerváltáskor Románia a monarchiát választja. Ugyanakkor egy esetleges referendumon csak 21 százalék szavazna a monarchiára, 62 százalék maradna a köztársaságnál.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.