Érvénytelen a Szlovák Testvériség feloszlatásáról hozott döntés

Érvénytelenítette a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) feloszlatásáról tavaly novemberben hozott belügyminisztériumi döntést a szlovák legfelsőbb bíróság, és az ügyet visszautalta a minisztériumba - közölte Peter Préti, a szlovák legfelsőbb bíróság képviselője szerdán Pozsonyban.

A legfelsőbb bíróság úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezik és működik - reagált a bírósági döntésre az egyes pozsonyi lapok által neonácinak minősített szervezet.
"Ismételten bebizonyosodott, hogy nem a Szlovák Testvériség, hanem a kormány és annak hatalmi szervei azok, amelyek megsértik a törvényeket" - állítja a Szlovák Testvériség honlapján megjelent nyilatkozatában.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a szélsőséges civil szervezet feloszlatásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a szervezet feloszlatását.

A pozsonyi járási ügyészség a múlt héten megszüntette a büntetőeljárást Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség vezetője ellen, amelyet azért indítottak, mert március 14-én egy pozsonyi tüntetésen a fasiszta Hlinka Gárda Na stráz! (Őrségbe!) köszöntésével zárta beszédét.

"Maga a köszöntés nem minősül a fasizmus népszerűsítésének" - nyilatkozta René Vanek ügyészségi szóvivő a Pravda című független napilapnak.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.