Szlovákia válaszúton

Nincs az a politológus Szlovákiában, aki arra vállalkozna, hogy megjósolja: a szombati képviselőházi választásokat követően milyen kormány alakul az országban.

A pozsonyi Petőfi-szobor kálváriája

Bár lapvélemények szerint nem zárható ki, hogy nacionalista indíttatású bűncselekmény történt, Miklósi Péter, az emlékműbizottság tagja úgy látja, hogy ismét játszadozó, a szobron mászkáló gyerekek tettek akaratlanul kárt a pozsonyi Petőfi Sándor szoborban.

Szívműtét vár Vladimír Meciarra

Értesüléseink szerint a mostani műtétet rokona, Peter Meciar végzi el, aki a közép-szlovákiai kardiológiai és érsebészeti intézet igazgatója.

Csáky Pál az MKP új elnöke, Bugár nem vállal többé tisztséget

Tizennégy szavazati többséggel Csáky Pál eddigi alelnököt, volt miniszterelnök-helyettest választotta a Magyar Koalíció Pártjának új elnökévé szombaton a Révkomáromban ülésező tisztújító közgyűlés 324 küldöttje.

A szlovák piacnak sem tenne jót a Mol felvásárlása

A Slovnaft anyacége, a Mol esetleges átvétele az osztrák OMV által nem lenne jó hír Szlovákia számára - vélik szlovák elemzők és a gazdasági minisztérium képviselői.

 

Érvénytelen a Szlovák Testvériség feloszlatásáról hozott döntés

Érvénytelenítette a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) feloszlatásáról tavaly novemberben hozott belügyminisztériumi döntést a szlovák legfelsőbb bíróság, és az ügyet visszautalta a minisztériumba - közölte Peter Préti, a szlovák legfelsőbb bíróság képviselője szerdán Pozsonyban.

A legfelsőbb bíróság úgy találta, hogy Robert Kalinák belügyminiszter döntése törvénytelen volt, a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

A Szlovák Testvériség ezért polgári szövetségként továbbra is létezik és működik - reagált a bírósági döntésre az egyes pozsonyi lapok által neonácinak minősített szervezet.
"Ismételten bebizonyosodott, hogy nem a Szlovák Testvériség, hanem a kormány és annak hatalmi szervei azok, amelyek megsértik a törvényeket" - állítja a Szlovák Testvériség honlapján megjelent nyilatkozatában.

A pozsonyi belügyminisztérium tavaly november 12-én, három nappal a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó előtt döntött a szélsőséges civil szervezet feloszlatásáról. Akkori sajtóvélemények szerint a döntés mögött nagy valószínűséggel az állt, hogy ezzel is erősíteni akarták Fico tárgyalási pozícióját. A szlovák belügyi tárca nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltéssel indokolta a szervezet feloszlatását.

A pozsonyi járási ügyészség a múlt héten megszüntette a büntetőeljárást Marián Kotleba, a Szlovák Testvériség vezetője ellen, amelyet azért indítottak, mert március 14-én egy pozsonyi tüntetésen a fasiszta Hlinka Gárda Na stráz! (Őrségbe!) köszöntésével zárta beszédét.

"Maga a köszöntés nem minősül a fasizmus népszerűsítésének" - nyilatkozta René Vanek ügyészségi szóvivő a Pravda című független napilapnak.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.