Szijjártónak Bulgária a példa, ahol a rendőrök verik a menekülteket

2015 végére befejezik a határkerítést – ígérte Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter e hónap elején. Ekkor jelentette be, hogy kétszáz határrendőr felvételére írtak ki pályázatot. Az év elején már kivezényeltek egy százfős erősítést.

A határszakaszt őrző rendőri erő létszámát az illetékesek nem közölték, csak annyit mondtak, hogy a határrendőrök látótávolságra vannak egymástól, amikor éppen nem járőröznek a meglehetősen hegyes, nehezen járható határszakaszon. A három és fél méteres szögesdrót kerítés folyamatosan épül, eddig egyharmada készült el, hossza nagyjából megfelel a magyar–szerb határénak.

A kilencvenes évek elejéig itt valódi vasfüggöny volt: két drótkerítés, közte aknamező választotta el a török–bolgár határt. A határkerítést azután kezdték el újjáépíteni, hogy a görögök megépítették a maguk falát 2012-ben, hogy megállítsák a menekültáradatot. Ezután a migránsok Bulgária felé fordultak. A szófiai kormány az EU támogatásával látott hozzá az új vasfüggöny felhúzásához. A folyamatot gyorsítandó a közbeszerzéstől is elálltak, pedig nagy összegekről van szó, a lapok 600 millió euró körülire becsülik a költségeket.

Bulgária – amelyet szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter példaként említett a magyar határzárról szóló bejelentésében – sok mindent megtesz, hogy elvegye a migránsok kedvét a menedékkéréstől. A sajtó szerint a határrendőrök sokszor erőszakkal fordítják vissza a migránsokat.Márciusban az ENSZ menekültügyi szervezete felháborodott közleményt adott ki arról, hogy a bolgár határőrök visszafordítottak a zöldhatáron egy 12 tagú, iraki jazidi menekültekből álló csoportot. Többüket megverték, és két sérült menekült a török oldalon kihűlés miatt meghalt.

2014-ben bolgár közlések szerint 38 500 fő próbálta meg törvényellenesen átlépni a bolgár–török határt, s ez mintegy hatezer embernek sikerült is. Többségük iraki, szíriai és afgán állampolgár volt, embercsempészek juttatták őket a határhoz. A kerítés sokakat arra ösztönöz, hogy a Fekete-tengeren keresztül induljanak Bulgáriába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.