galéria megtekintése

Bevándorlókat fogadott családi házába a képviselő

11 komment


Dési András

Furcsán méregették a szomszédok a Martin Patzelték brandenburgi családi házába benyitó fekete bőrű fiatalembereket. A Bundestag-képviselő, a több mint 60 ezer lakosú Odera menti Frankfurt volt polgármestere fogta a látogatókat és odament a bámészkodókhoz. – Ő Awet, 24 éves, ő pedig Haben, 19 éves. Mindketten Eritreából érkeztek. Nálunk laknak, a tetőtéri részen osztoznak az egyik fiammal – mesélte a lapunknak adott interjúban a 68 éves kereszténydemokrata politikus, hogyan mutatta be az új szomszédokat a régieknek lakhelyén, Briesenben. Ott, ahol színes bőrűeket ritkán látni.

A szociálpedagógus végzettségű Patzelt és felesége, a mozgásterapeuta Katharina egy hónappal ezelőtt fogadta be a két eritreai menedékkérőt. A helyi katolikus templomban ismerkedtek meg, többször meghívták őket, ebédre és szabadidős rendezvényekre. Awet és Haben aztán egy szép napon előállt azzal a kérdéssel, hogy lenne-e nekik egy szoba a családi házban. Az ötgyerekes és hatunokás házaspár igent mondott.

A tizenhárom testvérével együtt, 1945 után kitelepített családban felnőtt Patzelt szerint hasonló választ adtak volna, ha az illetők muzulmánok. Az együttélés még izgalmasabbnak bizonyult volna. Miután a lakótársak még törik a németet, sokat nevetnek, viszont visszatértek olyan régi hagyományok, mint az étkezések előtti közös imádságok.

 

A Bundestagba közvetlen mandátummal beválasztott CDU-s képviselő arról ismert Németországban, hogy még tavaly arra buzdította honfitársait: fogadjanak be otthonaikba menekülteket. A felszólítást szerinte sokan félreértették, ő senkit sem akar kényszeríteni, mindenki mérlegelje a lehetőségeit, és ha van üres lakása, szobája, vállalkozzon menekültek elszállásolására. Pártja alapvetően sokat mondó csenddel reagált 2014-es nyilatkozatára, most viszont a CDU és az ellenzéki zöldek soraiból is kap biztatásokat.

Egy fedél alatt. Haben (balra) és Awet a Patzelt-házaspárral.
Egy fedél alatt. Haben (balra) és Awet a Patzelt házaspárral.
martin Lengemann / Laif

Patzelt nem tagadja, hogy a menekültekkel szembeni közhangulat sokat romlott Németországban. Szerinte a sátortáborok felhúzása vagy a használaton kívüli laktanyák átalakítása enyhít az elhelyezési gondokon, de nem oldja meg a menekültproblémát. Sőt, ellenkezőleg.

A különböző kultúrákból érkezett, gyakran traumatizált emberek körében az összezártság növeli az agressziót. A táborok a lakosság körében pedig félelmet és bizalmatlanságot keltenek, s ürügyet adnak az idegenellenes támadásokra, gyújtogatásos merényletekre. Szidalmakat, halálos fenyegetéseket Patzelt is kapott. – Az Európába irányuló menekülthullám tartósnak ígérkezik. A világban zajló változásokra lehet úgy reagálni, hogy úgymond bezárom a kapukat. Az elutasítással azonban csak mások bajait növelem, és becsapom magamat meg a környezetemet. A probléma házhoz jön. Egykori NDK-s állampolgárként mondom, falak, gátak nem segítenek, azok végül úgyis ránk omlanak – hangoztatta Patzelt. Megoldást az jelenthet, ha a polgárok aktivizálják magukat, és megnyitják otthonaikat.

Awet és Haben hazájából, a kelet-afrikai Eritreából az ENSZ becslései szerint már a lakosság közel egynegyede elmenekült a háborúk és az éhínség elől. A két fiatalember másfél éve érkezett Németországba, Líbiában embercsempészek egy lélekvesztőn indították őket és még sok társukat útra Olaszország felé. Patzelt szerzett nekik munkát, az egyikük a brieseni közösségi házban dolgozik karbantartóként, a másikuk egy szupermarketben árufeltöltő. – Dolgozni akarnak, ahogy a menekültek többsége is. A német állam sokkal jobban járna, ha segély helyett szakképzési és álláslehetőségeket nyújtana.

Patzelték a menekültügyi hivatal döntésére váró eritreai fiúkat azért is fogadták be, hogy egyfajta indulási segítséget, eligazodást adjanak nekik Németországban. Fontosnak tartják, hogy a lakótársak megtanuljanak németül. A legjobb tanár a házigazdák egyik unokája, Marlene. Lassan, türelmesen beszél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.