Románia: Éretlenek is mehetnek egyetemre

Október elsejével olyanok is egyetemre járhatnak Romániában, akik megbuktak az érettségin. Jelentkező van bőven, hiszen az utóbbi néhány évben, amióta kamerákkal felügyelik a vizsgatermeket, 300 ezer középiskolai végzős bukott meg az érettségin. A szakképesítés és továbbtanulási lehetőség nélküli fiatalok tömegeivel valamit kezdenie kellett a kormánynak, a talált megoldást viszont sokan bírálják.

Egyesek szerint a háttérben óriási üzlet bújik meg: a magánegyetemek hatalmasat kaszálnak, hiszen néhány százezer potenciális „ügyfél” jelenik meg a piacon. Mások szerint a kormány a novemberi elnökválasztásra való tekintettel, választási céllal módosította a törvényt, hogy megnyerje az érintett családok jóindulatát.

A megoldás igazi fából vaskarika: a fiatalokat úgynevezett kollégiumokba írják be, nem nevezik őket egyetemistáknak, viszont egyetemre járnak majd, azaz felsőfokú oktatásban vesznek részt. Egyelőre homály fedi, hogy tulajdonképpen milyen képzést kapnak, és mihez kezdhetnek majd a diplomájukkal. Csak annyi biztos, hogy az egyetemi kollégiumok által kínált oktatás egytől három évig terjedhet a szakképzés összetettsége és a megszerezhető, átvihető kreditek függvényében. A kreditátvitel az egyik legtöbbet vitatott pontja a kormányrendeletnek, hiszen ez az egyetemi oktatás sajátja, következésképp az intézkedés bírálói szerint annak a bizonyítéka, hogy Romániában egyetemre lehet járni érettségi nélkül.

Remus Pricopie oktatási miniszter ezzel szemben hangsúlyozta: egyetemi tanulmányokhoz továbbra is elengedhetetlen az érettségi. Az új típusú képzési szint szerinte „terciális nem egyetemi oktatás”, amelyet egyetemek szerveznek ugyan, de a középfokú és felsőfokú oktatás között helyezkedik el, ezért nevezik egyetemi kollégiumnak. Aki mást mond, az tévútra vezeti a közvéleményt, hogy befeketítse a román oktatást – így Pricopie.

A kollégiumokat csakis kötelező látogatási rendszerben lehet létrehozni, a működésükhöz szükséges pénzügyi forrásokat pedig teljes egészében a diákok által befizetendő tandíjból kell fedezni. A kreditátvitelnek köszönhetően ez talán nem ablakon kidobott pénz, hiszen a jövőre sikeresen érettségiző hallgatók közvetlenül az egyetem második évére iratkozhatnak be.

A nevesebb állami egyetemek közölték, hogy köszönik, nem élnek a lehetőséggel. Ám az államfő szerint nem is nekik találták ki az új rendszert. Traian Basescu úgy véli, hogy az intézkedés mögött az a magánegyetemi „maffia” áll, amely az utóbbi néhány évben rengeteg hallgatót veszített. Az elnök szerint a diákokat iskolai felkészítőkkel kellene segíteni, hogy jövőre jobb esélyekkel induljanak az érettségin.

A Romániai Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége jónak tartja, hogy a kormány nem hagyta az „utcán lógni” az érettségin elbukott diákokat. Ugyanakkor attól tart, hogy a megoldás a felsőoktatás hitelességét és relevanciáját veszélyezteti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.