Erdogan most már békülne Putyinnal

Az orosz államfőhöz címzett levélben kért bocsánatot a török elnök az orosz légierő egyik vadászgépének tavaly novemberi lelövéséért.
Recep Tayyip Erdogan Moszkvát Ankara barátjának és stratégiai partnerének nevezte az üzenetben, és azt írta Vlagyimir Putyinnak, hogy rendezni kívánja a történtek után megromlott kétoldalú kapcsolatokat, Törökország kész Oroszországgal együtt harcolni a térség válságjelenségeivel, a terrorizmussal. Egyszersmind részvétét fejezte ki az incidensben lelőtt orosz pilóta családjának, és közölte: eljárás indult a pilóta halálával kapcsolatba hozható török állampolgár ellen – áll a Kreml közleményében.

A szíriai orosz hadműveletekben részt vevő Szu-24-es vadászbombázót a hivatalos indoklás szerint azért lőtte le a török légvédelem, mert az megsértette a török légteret. Orosz részről ugyanakkor azt állították: ha így is történt, a gép legfeljebb néhány másodpercre repült be török terület fölé, és számos jelből arra következtettek, hogy szándékosan, előre kitervelt akcióban semmisítették meg az orosz Szu-24-est. Erdogan a Putyinhoz írt mostani levelében ezt tagadta.

Az eset után a végletekig megromlottak a mindaddig szoros orosz-török kapcsolatok. Putyin úgy értékelte a történteket, hogy Törökország „hátba szúrta" Oroszországot. Moszkva a turistaforgalmat is korlátozó kereskedelmi szankciókat léptetett életbe Ankara ellen, egyebek közt éppen azt nehezményezve, hogy a török kormányzat még csak bocsánatkérésre sem volt hajlandó az incidens után. Sőt, a török elnök szóvivője még a múlt héten is azt mondta, hogy Ankara továbbra sem készül ilyen lépésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.