Erdogan már az első fordulóban nyert

A török kormányfő már az első fordulóban megnyerte az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását vasárnap.

A leadott szavazatok 99 százalékának a feldolgozása alapján az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben kormányzó konzervatív miniszterelnök a szavazatok 51,8 százalékával áll az első helyen, második az ellenzék közös jelöltje, Ekmeleddin Ihsanoglu a szavazatok 38,6 százalékával, harmadik a kurd kisebbség jelöltje, Selahattin Demirtas, a szavazatok 9,6 százalékával.

Osman Orsal / Reuters

Ihsanoglu az első részeredmények nyilvánosságra hozatala után gratulált vetélytársának a győzelemhez. A jelenleg még miniszterelnök Erdogan a kampány alatt jelezte, hogy szeretné növelni a mindenkori államfő hatalmát Törökországban. A konzervatív politikust és a mögötte álló pártot, a konzervatív iszlamista Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) sokan vádolják azzal, hogy autoriter fordulattal, a világi Törökország demokratikus intézményrendszerének a leépítéséért tett erőfeszítésekkel.

Erdogant augusztus 28-án fogják beiktatni a hivatalába. Tizenkét éve a főszereplője Törökország politikai életének, és ha megnyeri a következő elnökválasztást is, a jelenlegi törvények értelmében 2024-ig maradhat a hatalomban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.