EP-képviselő nem utazik turistaosztályon

A jövőben is business-osztályú repülőjegy jár az Európai Parlament tagjainak. Nagy többséggel leszavazták Bokros Lajost, aki szerint a rövidebb távolságok esetében elég lenne a turistajegy.

Változatlanul business-osztályon fognak repkedni az Európai Parlament tagjai. Az euroképviselők 402-216 arányban lugyanis eszavazták ugyanis Bokros Lajos (ECR) javaslatát. A volt magyar pénzügyminiszter azt indítványozta, hogy a négy óránál rövidebb repülőutak esetében az EP képviselői elégedjenek meg a turistaosztályra szóló jeggyel.

A parlament jelenleg business osztályra vesz jegyet, és a magyar képviselő elmondta: állandóan könyörögnie kell a parlamenti utazási irodának, hogy neki az olcsóbb jegyet vegyék. A kis kényelmetlenség vállalásával évente 15-20 millió eurót takaríthattak volna meg. Összehasonlításul: a 2010-es magyarországi árvízkárok enyhítésére az Európai Unió 22 millió eurót szavazott meg.

A The Sunday Times által kirobbantott korrupciós botrány ugyanakkor nem múlik el nyomtalanul, az Európai Parlament igyekszik még a nyári szünetig megreformálni magát. A szükséges változások kidolgozására munkabizottságot hoztak létre. Egy biztos: az érdekütközéseket szigorúbban ítélik meg, és emiatt rengeteg képviselő eshet el a másodállásban vagy ügyvédként végzett munkából származó többletjövedelmétől.

A kínos skandalummal egybeesett, hogy a képviselők megszavazták a parlament jövő évi költségvetését. S figyelmen kívül hagyva a Tanács jó példáját, illetve az Európai Bizottság kérését, 2,3 százalékkal megemelnék önnön büdzséjüket. Erről még lesz vita, de az Open Europe szakértői megjegyezték, hogy a szolidaritásról nem csak szónokolni kellene.

A Jerzy Buzek parlamenti elnök vezetésével megalakuló munkabizottság magatartási szabályokat dolgozna ki, kötelezővé tenné a lobbisták nyilvántartását és a képviselők érdekeltségeinek nyilvánosságra hozását. A másodállásokra szigorú szabályokat vezetne be. Ha sikerül megállapodni a reformban, meglehet, hogy többen repülnek majd – az sem kizárt, hogy turistaosztályon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.