galéria megtekintése

„Kevesebb, mint tisztességes” - a Freedom House a választásról

9 komment

NOL

Az április 6-i magyarországi választások eredménye rögtön az első pontját megcáfolta annak a magyarázó választási kiskáténak, amelyet a kormány adott ki a megméretéssel kapcsolatban elhangzó külföldi bírálatok cáfolatául – derül ki a Freedom House jelentéséből.

Az angol nyelvű kiskátét Magyarország amerikai nagykövetsége küldte a Freedom House-nak és lapunknak is, néhány héttel a választások előtt, de ahogy az amerikai jogvédő szervezet most csütörtökön kiadott jelentéséből kiderül, a kiskáténak már az első pontja sem igaz.

Ez a pont kitalációnak nyilvánítja, hogy a magyar kormánypárt egyoldalúan, a saját előnyére változtatott volna az 1990 óta hatályban lévő választási törvényen, és azt állítja, semmiféle empirikus bizonyíték nincs, amely igazolná, hogy kormánypártként a Fidesz az új jogszabály haszonélvezője lenne. Erre az első bizonyítékokkal – kommentál a Freedom House – az április 6-i magyarországi parlamenti választások szolgáltak.

Az amerikai jogvédő szervezet szerint „kevesebb, mint tisztességes" eredmények enyhén szólva megcáfolták, amit a Fidesz mondott. A kétharmados többséggel átvitt választási törvény tette lehetővé, hogy a régi-új kormánypárt még egyszer megszerezze a parlamenti mandátumok kétharmadát úgy, hogy közben voksoknak csak a 44 százaléka lett az övé.

 

Aztán ott van a Jobbik is. Orbán Viktor miniszterelnök – emlékeztet a Freedom House – a kampányban szívesen tulajdonította a maga „szoftancionalizmusának" az érdemet, hogy sikerült megfékezni a Jobbik antiszemitizmusát és romaellenességét. Enélkül – hangzik az miniszterelnöki érv – a Jobbikra jellemző xenofóbia sokkal több fenyegetést tartogatna a magyarországi demokráciára. A probléma ezzel az érvvel mindössze az – írja az amerikai jogvédő szervezet –, hogy amíg a Jobbik 2010-ben a voksok 16,7 százalékát szerezte meg, most 20,5 százaléknyi – majdnem egymillió – voksot kapott.

A Fidesz ismételhet - Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Freedom House szerint a Fidesz ettől függetlenül olyan körülmények között aratott egyértelmű győzelmet, amelyek általában megfelelnek a nemzetközi normáknak. A baloldali ellenzéki koalíció nem tudott egységet tükröző üzenettel előállni – hasonlóan olyan országok ellenzékéhez, ahol keménykezű populistáké a hatalom –, Orbán kormányzási stílusának az elítélése és az alkotmánymódosítások bírálata nem nőtte ki magát politikai programmá.

Végezetül – írja a Freedom House – meg kell jegyezni, hogy a magyarországi választások időpontja egybeesett Európa hidegháború utáni legnagyobb válságával, a Krím Oroszország általi annektálásával. Erről Orbánnak és a külügyminisztériumának meglepően kevés mondanivalója akadt azokon a közleményeken túl, amelyek lagymatagra sikerült bírálatokat pufogtattak Oroszország húzásairól, megkérdőjelezték az Egyesült Államok és az Európai Unió büntetőintézkedéseit, és támogatásról biztosították a kárpátaljai magyarokat.

Orbán kétségkívül nem az egyedüli politikus Európában, aki kerüli a megszólalási lehetőségeket az ügyben, de régen még Vlagyimir Putyin orosz elnök szókimondó kritikusa volt, aki azt ígérte, hogy az ő irányításával Magyarország nem lesz a az agresszív orosz energiapolitika áldozata. Ehhez képest ő volt az, aki januárban szerződést írt alá egy hatalmas orosz hitelről Magyarország egyedüli atomerőművének a bővítéséhez korábban pedig jelezte, hogy kereskedelmileg inkább a kelet – olyan autoritárius országok, mint Kína, Azerbajdzsán vagy Oroszország – felé akar nyitni.

Lehet, hogy a Fidesz kritikusai az elmúlt négy évben túlzásokba estek, amikor szétszedtek minden változtatást és intézkedést. De az amit a régi-új kormánypárt most kül- és belföldön csinál, távolról sem megnyugtató – zárul az amerikai jogvédő szervezet jelentése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.