„A női zuhanyzók peep show-ként működnek”

Heinz Patzeltet, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetőjét megdöbbentette, amit az alsó-ausztriai Traiskirchenben található menekülttáborban látott.

Körülbelül 1500 ember, köztük kísérő nélkül érkező gyerekek töltik az éjszakákat fedél nélkül a Bécs melletti menekülttáborban. Alig van olyan hely, ahol a migránsok menedéket találhatnának a perzselő nap sugarai elől. S noha a tusolás némi felfrissülést hozhatna, sokan inkább kerülik a koedukált zuhanyzókat, melyekben nincs függöny sem.

Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

„Kimondhatatlanul dühös vagyok” – idézi az Associated Press Heinz Patzeltet, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetőjét. A nemzetközi emberi jogi szervezet munkatársai augusztus 6-án keresték fel a menekülttábort és 30 ott élő migránssal készítettek interjút. Egyikőjüket sem informálták a menekültstátusszal kapcsolatban, fogalmuk sem volt, hogy milyen kilátásaik vannak és hogy mi fog velük történni. 

Az AI beszámolója szerint mindössze négy orvos és három pszichiáter gondoskodik a menekülttáborban élő több mint négyezer emberről, ráadásul naponta csupán alig néhány órán át állnak a menekültek rendelkezésére. S noha sokan komoly egészségügyi problémákkal érkeznek a befogadóállomásra, hosszú-hosszú napokig kell várniuk arra, hogy valaki ellássa őket.

A kísérő nélkül érkező gyerekekkel sem foglalkozik senki, pedig rengetegen vannak. Július végi adatok szerint az 1800 fő elhelyezésére kialakított befogadóközpontban kétszer annyian élnek, és a felük 14 és 17 év közötti kísérő nélküli kiskorú. „Ők azok, akik utolsóként kapnak enni, és ez a gyerekekről szóló emberi jogi konvenció durva megsértését jelenti” – idézi a BBC Patzeltet, aki szerint szégyen, hogy ez megtörténhet, főleg egy olyan gazdag országban, mint Ausztria. A traiskircheni nyugati szomszédunk legnagyobb menekülttábora.

Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Az osztrák belügyminisztérium is elismerte, hogy „bizonytalan a helyzet” a menekülttáborban, ennek oka pedig a hirtelen érkező rengeteg migráns. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint Ausztriában 2014-ben több mint 28 ezren folyamodtak menekültstátuszért, 2015 első negyedévében pedig már több mint tízezer, többnyire Afganisztánból, Szíriából és Koszovóból érkező kért menedékjogot.

A belügyminisztérium közleménye szerint a kormány olyan törvényen dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a menekülteket a kormány tulajdonában álló ingatlanokban szállásolják el azon osztrák tartományokban is, amelyek tiltakoznak a befogadási kvóta ellen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.