Elzárás tüntetés miatt

Ismert orosz ellenzékieket ítélt több napi elzárásra kedden egy moszkvai kerületi bíróság, mert előző nap részt vettek a Bolotnaja-ügyben hozott ítélet elleni tiltakozó megmozdulásokon.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettesre, az orosz RPR-Parnasz párt társelnökére és Ilja Jasinra, a párt regionális vezetőjére 10-10 napi elzárást szabott ki a moszkvai Tverszkoj kerületi bíróság. Ennyi időt kell fogdában töltenie Nagyezsda Mityuskinának, az orosz Szolidaritás mozgalom egyik vezető tisztségviselőjének is. Alekszej Navalnijt, a Népi Szövetség párt elnökét és Nyikolaj Ljaszkint a párt moszkvai szervezetének vezetőjét 7-7 napi elzárással sújtotta a bíróság. Mindannyiukat azért jelentette fel a rendőrség, mert előző nap nem engedelmeskedtek a hatóság felszólításának és nem hagytak fel az engedély nélküli tiltakozó akciókkal Moszkvában.

Hétfőn a Zamoszkvoreckij kerületi bíróság épületénél mintegy ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a 2012. májusi ellenzéki felvonuláson történt erőszak miatt vád alá helyezett aktivisták elítélése ellen. (A Vlagyimir Putyin harmadszori államfővé beiktatása előtt egy nappal tartott békés felvonulás a karhatalom és a tüntetők összecsapásával ért véget a Kremlhez közeli moszkvai Bolotnaja téren.) Hét tüntetőt 2,5-től 4 évig terjedő letöltendő börtönre, míg egy fiatal nőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek első fokon. Ügyvédeik fellebbeznek.

A bírósági épületnél hétfőn több mint 400 tüntetőt állítottak elő, közöttük a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjait is, majd többeket elengedtek. Az ellenzékiek azonban később, az esti órákban ismét összegyűltek a Kreml szomszédságában lévő Manyezs téren. Az engedély nélküli megmozdulásról akkor 420 tiltakozót vittek el a rendőrök.

A vezető orosz ellenzékiekkel szemben szabálysértési eljárás során hozott döntéseket a 2012 nyarán jelentősen megszigorított orosz gyülekezési törvény alapján és a megemelt büntetési tételek figyelembe vételével hozta meg a moszkvai bíróság.

Kedden a vád tanúinak meghallgatásával folytatódott Moszkvában a 2012. május 6-án tartott több tízezres fővárosi ellenzéki megmozdulás egyik fő szervezőjének, Szergej Udalcovnak, a Baloldali Front nevű radikális párt elnökének és társának, Leonyid Razvozzsahevnek a büntetőpere. Az orosz ellenzékieket tömeges rendzavarás szervezésével vádolják, és a hatályos jogszabályok alapján akár 10 év börtönre is ítélhetik őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.