Elveszik Tőkéstől a Románia Csillagát

Visszavonják Tőkés László román állami kitüntetését - döntötte el a Románia Csillaga Érdemrend becsületbírósága. Az öt szavazattal, egyetlen tartózkodás mellett hozott döntést a testület elnöke, Ionel Haiduc ismertette a szerdai ülés után.

Tőkést azzal vádolják, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. A becsületbíróság döntése konzultatív jellegű, de Traian Basescu államfő már korábban közölte, hogy aláírja az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet, ha ilyen jellegű felterjesztését kap.

Tőkés ügyvédje, Kincses Előd társaságában érkezett a Román Akadémia székhelyére, ahol a becsületbíróságot összehívták. Az ülés előtt a riporterek sürgetésére mindössze annyit mondott, hogy a forradalom jelképével akarnak elbánni.

Az EP-képviselő több mint fél órát töltött odabent, majd távozott anélkül, hogy álláspontját ismertette volna. Kincses Előd ügyvéd lapunknak már korábban elmondta, hogy Tőkés megjelenik ugyan a becsületbíróság előtt, de továbbra is kitart amellett, hogy joga van ügyvédi védelemre, és amennyiben ezt megtagadják tőle, úgy jogászával együtt maga is távozik az ülésről. Az ügyvéd elmondta, hogy több levelet is váltott Hajduc-kal, a becsületbíróság, egyben a Román Akadémia elnökével. Hajduc szerint Tőkést azért nem illeti meg az ügyvédi védelem, mert a becsületbíróság nem törvényszék. – Az ügyvédi kamara ennek az ellenkezőjét állapította meg, de hiába küldtük el a véleményezést a becsületbíróságnak az ügyvédi törvény vonatkozó előírásaival együtt. A testület legfeljebb annyi kompromisszumra volt hajlandó, hogy megengedi Kincses részvételét, ha az ügyvéd nem kér szót – részletezte Tőkés a becsületbíróságtól kijövet. Majd hozzátette: „Ez nem becsületbíróság, hanem pártbíróság.”

Kérdésünkre, hogy szóba került-e az ülésen az ügyvédi kamara véleményezése, a becsületbíróság elnöke azt válaszolta: nem látták értelmét. – Tőkésnek a kollégái előtt kellett volna elmondania az álláspontját, de ő azt választotta, hogy ügyvédet beszéltessen maga helyett. Ezt mi nem fogadhatjuk el – mondta Haiduc.

Tőkés kitüntetésének a visszavonását nyolc kormánypárti politikus kérte. A panasz benyújtása után megválasztott becsületbíróság hét tagjának többsége is kormánypárti politikus. Köztük van Tőkés két feljelentője is, ami Kincses Előd szerint nyilvánvaló összeférhetetlenség. Az ügyvéd emellett úgy véli, a becsületbíróság egésze szabálytalan, hiszen a választásokon a rend tagjainak kevesebb mint ötöde vett részt. Kincses kérdésünkre elmondta, hogy kedvezőtlen döntés esetén védence közigazgatási bíróságon kérheti a becsületbíróság határozatának érvénytelenítését.

Keddi közleményében Tőkés azzal indokolta megjelenését a becsületbíróság szerdai ülésen, hogy kitüntetésének esetleges visszavonása egyszerre román közügy és kisebbségi ügy. – A román társadalomnak tartozom azzal, hogy felemelt fővel megálljak, amiképpen tettem azt Nicolae Ceauşescu idejében. Másfelől a Románia Csillaga Érdemrend visszavonási indítványa alapjául szolgáló rágalmak kisebbségi, illetve magyarellenes természetűek. Következésképpen megjelenésemmel romániai magyar közösségem becsülete és jogai védelmében is kiállok – mutatott rá.

Két nappal az érdemrend becsületbíróságának ülése előtt Lord Alton, a brit felsőház tagja kérdést intézett Őfelsége Kormányához, milyen lépéseket tesz a román kormány irányában annak kapcsán, hogy Tőkéstől meg akarják vonni a Románia Csillaga kitüntetést – tudatta az EP-képviselő sajtóirodája. Az említett forrás szerint ugyanakkor levélben fordult Victor Ponta román miniszterelnökhöz az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnöke. Göran Lindblad felhívja a figyelmet: Románia európaiságát kérdőjelezi meg, ha visszavonják Tőkéstől az 1989-es népfelkelés kirobbanásában betöltött szerepéért odaítélt Románia Csillaga Érdemrendet.

Tőkés László szerdán az ügyvédjével a döntés előtt. Közügy és kisebbségi ügy
Tőkés László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.