galéria megtekintése

Nyoma veszett az AirAsia egyik gépének

5 komment

NOL

Az Indonesia AirAsia légitársaság Airbus 320-200-as típusú gépe Indonéziából repült Szingapúrba, fedélzetén 162 emberrel. A rossz időjárás következtében a pilóta emelni kényszerült a repülési magasságon, mely után megszakadt minden kommunikáció a repülőgéppel. A hatóságok egész nap keresték az eltűnt gépet, mely valószínűsíthetően lezuhant. 

Felfüggesztették az Indonesia AirAsia Surabayából Szingapúrba tartó QZ 8501-es járatának keresését, mellyel helyi idő szerint reggel negyed hét körül szakadt meg a kapcsolat. Az utasszállító a Jávai-tenger fölött repült, amikor nyoma veszett - írja a Reuters.

Ezt mutatta az információs tábla a szingapúri reptéren
Ezt mutatta az információs tábla a szingapúri reptéren
Edgar Su / Reuters

A gép keresésében Indonézia mellett Szingapúr és Malajzia is segítséget nyújtott. Az indonéz hatóságok megerősítették, hogy két gépet is küldtek a Jávai-tenger felé. A repülő felkutatását azonban helyi idő szerint este fél hétkor megszakították a sötétedés és a rossz időjárási viszonyok miatt. Hadi Mustofa, az indonéz közlekedési minisztérium illetékese elmondta, hogy a keresést hétfő reggel héttől folytatják, ha az időjárás jobbra fordul, akkor előbb is.

 

Az Airbus 320-200 típusú repülő a rossz időjárási körülmények miatt magasabban repült a megszokottnál. A gép kapitánya engedélyt kért az emelkedésre, hogy elkerüljék a viharfelhőket, és aztán megszakadt a kommunikáció. A Straits Times szingapúri lap azt írja, hogy a gépről nem érkezett vészjelzés a kapcsolat elvesztése előtt. Djoko Murjatmodjo, az indonéz közlekedési minisztérium légiközlekedési vezetője megerősítette, hogy bár a gép állapota jó volt, az időjárás nem kedvezett a repülésnek. 

Az Air Asia légitársaság elmondta, hogy az eltűnt gép kapitánya és első tisztje is tapasztalt pilóta volt. Az Airbus pedig november 16-án esett át karbantartáson, és hat éve repül. Tony Fernandez, az AirAsia vezetője legrosszabb rémálmának nevezte a gép eltűnését.

Az AirAsia egyik gépe
Az AirAsia egyik gépe
Olivia Harris / Reuters

Az indonéziai média értesülései szerint a gépen 149 indonéziai, három koreai, egy szingapúri, egy francia és egy malajziai utazott. A legfiatalabb utas egy kétéves szingapúri kislány, aki brit állampolgárságú édesapjával utazott az AirAsia járatán.

Több száz hozzátartozó várja a híreket az eltűnt repülőgépről Indonéziában, a Juanda reptéren. Hasonlóképp tesznek az utasok rokonai a szingapúri Changi reptéren, ahol az ott dolgozók és a rendőrség kordonnal zárták el a kettes terminál harmadik emeletét a nyilvánosságtól. 

A malajziai székhelyű AirAsia egyébként nagyon népszerű a térségben alacsony jegyárai miatt. Ráadásul biztonságosnak számít, a maláj cég, illetve indonéziai, thaiföldi, Fülöp-szigeteki és indiai leányvállalatai eddig egyetlen gépet sem vesztettek el.

Rokonok a surabayai reptéren
Rokonok a surabayai reptéren
Reuters

Malajzia számára már az eddigi év is katasztrofális volt a légi szerencsétlenségeket tekintve. A Malaysia Airlines MH370-es, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata március 8-án tűnt el 239 utassal a fedélzetén, az MH17-es gépet pedig Ukrajna fölött lőtték ki 298 utassal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.