Eltörölték a halálbüntetést Nebraskában

A kormányzó vétóját felülírva a képviselők megszavazták a halálbüntetés eltörlését. Nebraska, ahol 1997 óta nem végeztek ki senkit, ezzel a 19. állam lett, ahol megszüntetik a legsúlyosabb büntetésnem alkalmazását.

A tíz, halálsoron váró elítéltnek nincs már mitől félnie. 30 igen szavazattal a képviselők ugyanis felülírták Pete Ricketts kormányzó vétóját, és eltörölték a halálbüntetést az államban - írja a BBC.

A halálbüntetést támogató kormányzó több fenyegetést is kapott, ugyanakkor véleményével nincs egyedül. A szerdai szavazás megosztó volt, az eltörlés mellett 30-an, ellene 19-en szavaztak.

Egyre több gondot okoz a méreginjekció

A háromfázisú méreginjekció hatóanyagainak hiánya komoly gondokat okoz. A Legfelsőbb Bíróság általi esetleges – de nem valószínű – betiltására felkészülve Utah-ban a kivégzőosztag, Oklahomában a nitrogéngáz általi kivégzést fontolgatják, más államok a villamosszék használatának visszaállításán is gondolkoznak.

Nebraskában 1997 óta nem végeztek ki senkit, és még soha sem volt rá példa, hogy méreginjekcióval vessenek véget egy rab életének. Az eltörlés mellett szólt az is, hogy 2013 decemberében nem tudtak végrehajtani egy kivégzést, mert a halálos injekcióhoz szükséges egyik összetevő szavatossága lejárt, az eset pedig nem egyedi: a tengerentúlon egyre nehezebb beszerezni a mérget az európai gyógyszergyártók döntése miatt az utóbbi időben.

Nebraska a 19. amerikai állam, ahol eltörölték a halálbüntetést. Két évvel ezelőtt Marylandben fogadták el a halálbüntetés eltörléséről szóló törvényt, mondván a kivégzés háromszor annyiba kerül az államnak, mint az életfogytig tartó börtönbüntetés, és nincs elrettentő hatása a bűnelkövetőkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.