Eltérően látják az uniós külügyminiszterek az esetleges szerződésmódosítás kérdését

Eltérően nyilatkoztak az európai uniós tagországok külügyminiszterei szombaton Brüsszelben az EU alapszerződéseinek esetleges újabb módosításáról.

A diplomáciai vezetők az állam- és kormányfők másnapi találkozójának előkészítésében vesznek részt, ülésük témái között az euró stabilitása, a legfejlettebb ipari és vezető felzárkózó országok (G20) közelgő csúcstalálkozója, valamint az észak-afrikai helyzet szerepelt.

Mint a délután kezdődött értekezlet előtt Guido Westerwelle külügyminiszter megerősítette, Németország elkerülhetetlennek és sürgősnek látja a szerződésmódosítást az euróövezet stabilitásának garantálása érdekében.

Más részvevők viszont úgy vélték, a jelenlegi szabályok teljes körű végrehajtása lenne sürgetőbb. Az osztrák Michael Spindelegger például azt hangoztatta, hogy a gazdasági együttműködés javításáról (magyar EU-elnökség alatt kidolgozott) hat új jogszabály gyakorlatba iktatásával is jelentős mozgástér nyílik meg az unió előtt. A szerződésmódosítás nem kimondottan válságkezelő eszköz, a kríziseket általában már az előtt kezelni kell - vélte az osztrák tárcavezető.

Hasonlóan nyilatkozott például a luxemburgi és az ír külügyminiszter is.

Westerwelle arról is beszélt, hogy meglátása szerint a túlságosan eladósodott és emiatt nemzetközi mentőprogrammal segített országoknak késznek kell lenniük arra is, hogy szuverenitásuk egy részéről átmenetileg lemondjanak, és lehetővé tegyék, hogy meghatározott uniós szervek befolyásolhassák nemzeti költségvetési erőfeszítéseiket. Hozzátette: a szerződésmódosítás biztosítana lehetőséget arra is, hogy a költségvetési fegyelmet súlyosan megsértő euróövezeti országokat akár az Európai Bíróság elé is lehessen idézni.

Hosszú távon kell gondolkodni, és biztosítani kell, hogy a jelenlegi válság ne ismétlődhessék meg - hangoztatta a német miniszter.

A vasárnapi állam- és kormányfői találkozón a gazdasági kérdések között az euróstabilitási mechanimzus megszilárdítása, a görög adósságválság további kezelése és a bankszektor megerősítése mellett arról is tárgyalnak, hogyan lehet tovább fokozni az együttműködést (újabban divatos EU-szakzsargonnal a gazdasági kormányzást) az unióban.

A német parlament hatalmának kiszélesítése miatt a brüsszeli döntések csak a törvényhozással folytatott konzultáció után véglegesíthetők. Ezért az uniós kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy már most bejelentette, hogy szerda este - euróövezeti körben - újabb csúcstalálkozót tartanak a határozatok véglegesítésére.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szombaton erre utalva kifogásolta, hogy nagy tagországok belpolitikai eljárások miatt "mindent blokkolnak".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.