Eltemették a meggyilkolt kormányzót

A pakisztáni Lahorban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szerdán az előző nap istenkáromlás miatt meggyilkolt pandzsábi kormányzó temetése miatt: Szalman Taszírtól a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) teljes vezérkara és több száz katona jelenlétében vettek végső búcsút.

A 66 éves politikust saját testőre lőtte agyon kedden Iszlámábádban egy étterem előtt. A hatóságok már elfogták a merénylőt, aki a kihallgatáson azt mondta, büszke arra, hogy végzett egy istenkáromlóval. A PPP egyik vezető politikusának számító üzletember és médiamágnás a közelmúltban nyíltan ellenezte az iszlámot sértő cselekedeteket halálbüntetéssel sújtó törvényt. Taszírt Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő közeli munkatársaként tartották számon, aki több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját.

Egy lahori kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy Taszír temetését extra rendőri biztosítás mellett tartják: az egyenruhások jelen lesznek a város legfontosabb pontjain és a néhai kormányzó otthonánál is, amelynek közelében az utóbbi hetekben több ízben is tiltakozó megmozdulást tartottak a politikus azon javaslata ellen, hogy töröljék el az istenkáromlásról szóló törvényt. Sokan bírálták amiatt is, hogy védelmébe vette a Mohamed próféta állítólagos megsértése miatt halálbüntetésre ítélt keresztény nőt.

A Dawn meghatározó iszlámábádi napilap szerdai számának első oldalán Újabb életet követelt az istenkáromlás címmel számolt be a döbbenetes gyilkosságról, amely felhívja a figyelmet a szélsőséges iszlamisták követeléseivel való szembeszegülés növekvő veszélyére. Pakisztánban ilyen magas rangú politikus ellen utoljára három évvel ezelőtt követtek el merényletet: az áldozat a korábbi miniszterelnök, Benazir Bhutto volt. A pandzsábi kormányzó halála kapcsán Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Megemlékezés a gyilkosság helyszínén. Életet követelt az istenkáromlás
A girl holds a placard as she stands next to an image of the governor of Punjab Salman Taseer during a candlelight vigil in commemoration of Taseer, at the site where he was assassinated a day earlier, in Islamabad January 5, 2011. Five hundred Pakistani religious scholars have warned that anyone who expresses grief over the assassination of the senior ruling party official who opposed the country's blasphemy law could suffer the same fate. Taseer, a liberal politician close to President Asif Ali Zardari, had no day-to-day role in the central government. But his killing in broad daylight at a shopping centre in Islamabad reinforces the sense that the government is incapable of stabilising the Muslim country of 170 million. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN - Tags: POLITICS OBITUARY CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.