galéria megtekintése

Elszabadult a gyűlölet a Brexit-párti megyékben

8 komment


Fenes Gábriel

Több mint kétszeresére nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma azokban a brit megyékben, ahol a többség a Brexitre voksolt.

Elszaporodtak az idegenellenes bűncselekmények Nagy-Britanniában, miután a június 23-ai referendumon a szavazók többsége úgy döntött, a szigetország kilép az Európai Unióból. Az Independent közérdekű adatigénylés keretében kérte ki a megyei rendőrségektől a gyűlölet-bűntettekre vonatkozó statisztikákat. Ezekből kiderült, hogy a referendum óta országszerte 57 százalékkal nőtt meg az ilyen törvénysértések száma. Azokban a megyékben, ahol a nagy többség a Brexitre voksolt, közel megháromszorozódtak a külföldiek elleni verbális és fizikai támadások. 

A kelet-angliai Lincolnshire-ban volt a legmagasabb, 75 százalék a kilépésre szavazók aránya. A statisztikák szerint ebben a megyében 191 százalékkal több gyűlölet-bűncselekményt követtek el: tavaly 22 ilyen ügyet regisztráltak, idén a népszavazás hetében 42, míg utána 64 ilyen esetet jelentettek a rendőrségen. A délkelet-angliai Kentben és az észak-angliai Derbyshire-ban is több mint kétszeresére nőtt a külföldiek elleni támadások száma. Sőt kisebb atrocitásokat olyan skót tartományokban is regisztráltak, ahol a többség a maradásra voksolt.

Bevándorlók és menekültek mellett tüntetők Londonban
Bevándorlók és menekültek mellett tüntetők Londonban
Paul Hackett / Reuters

 

A rendőrség tájékoztatása szerint a legtöbb esetben nyilvános zaklatásról érkezik bejelentés, tudnak néhány fizikai erőszakról, de előfordult gyújtogatás és halálos fenyegetés is. Több városban megjelentek a horogkeresztek és más náci jelképek. A kimutatások szerint június 16. óta több mint 6000 bejelentés érkezett gyűlölet-bűncselekményekről.

A PostRefRacism, a Worrying Signs és az iStreetWatch szervezetek szerint egész Angliát lefedi az idegenellenesség. A jogvédők a jelenlegi brit kabinetet is felelőssé teszik az erősödő gyűlölethullámért. – Ez a kormány egy mindenki felé elkötelezett Nagy-Britannián dolgozik – utasította vissza a vádakat Amber Rudd belügyminiszter, aki szerint „óriási károkat okoznak" azok, akik bőrszínük, nemzetiségük vagy vallásuk miatt támadják embertársaikat. A tárcavezető hangsúlyozta: a gyűlöletnek nincs helye a 21. századi Nagy-Britanniában.

A magyarokat nem éri atrocitás

Arról nem tudni, hogy Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat is támadtak volna a referendum óta. Lapunk több kint élőt is megkeresett, és mindannyian azt mondták: nem érte őket semmiféle atrocitás a származásuk vagy nemzetiségük miatt.

– Én nem tapasztaltam semmi negatívat – mesélte a Népszabadságnak Szilvia. A 33 éves nő a Londontól 137 kilométerre fekvő Rugbyben él, ahol a lakosság többsége a kilépésre szavazott, de ennek ellenére úgy látja, hogy a barátai és kollégái is ugyanúgy viselkednek vele, mint a Brexit-referendum előtt.

A brit fővárosban élő Viktória hallott a külföldiek elleni támadásokról, amelyek szerinte mostanra már lecsengtek. – Főleg az észak-angliaiak kötözködtek, le akarták vezetni a feszültséget valakin – magyarázza a 39 éves asszony, aki megerősítette, hogy a kelet-európaiak közül főleg a lengyeleket támadták, de a muszlimokat is rengeteg atrocitás érte. – Ami viszont érdekesebb, hogy sok brit a mai napig bocsánatot kér azért, hogy június 23-án a többség a Brexitre szavazott – jegyezte meg Viktória.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.