Előzetesbe helyezték az egyik tekintélyes török napilap újságíróját

Előzetes letartóztatásba helyezték a török hatóságok a Hürriyet című tekintélyes napilap egyik újságíróját, Arda Akint a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - ezt maga a Hürriyet közölte keddi számában. Propagandatevékenység miatt elrendelték egy kurdbarát napilap beszüntetését is.
Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" nevezte meg az erőszakos hatalomátvételi kísérlet fő felelősének. A férfi a vád szerint "tudva és akarva támogatta a szervezetet", amit az újságíró tagad.

Akint az eseményeket követően őrizetbe vették, majd bírói felügyelet mellett szabadon engedték, ugyanakkor megtiltották neki, hogy külföldre távozzon. Később ügyészségi fellebbezés értelmében elfogatóparancsot adtak ki ellene, és ismét előállították.

Törökországban az őrizetbe vételek lehetséges időtartamát egy július végi törvényerejű rendelet értelmében 4 napról 30 napra emelték.

Sedat Ergin, az újság főszerkesztője bízik Akin felmentésében. "Az elmúlt években számos díjat kapott, ami újságírói mivoltának és szakmai sikerének legékesebb bizonyítéka" - emelte ki.

Napközben egy török bíróság elrendelte az Özgür Gündem című kurdbarát napilap megjelenésének ideiglenes beszüntetését. Fellebbezésnek helye van. Az újság a vád szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet "szócsöveként" folytatott propagandatevékenységet. Az orgánum több munkatársa és támogatója ellen szintén "terrorpropaganda" címén hetek óta zajlik az eljárás.

A július 15-i katonai hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben már összesen több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezer személynek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A tisztogatások főként a haderőt, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet, illetve a médiát érintik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.