Először választott szocialista elnököt a francia szenátus

A szocialista Jean-Pierre Bel személyében először választott baloldali elnököt szombaton a francia szenátus, alig egy héttel az után, hogy az V. köztársaság történetében először került többségbe a baloldal a parlamenti felsőházban.

A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbit valami akadályozza hivatala ellátásában.

A közvélemény előtt szinte teljesen ismeretlen 59 éves Belt - aki 2004 óta volt a szocialisták szenátusi csoportjának vezetője - 179 szavazattal már az első fordulóban elnökké választották. Ez azt jelenti, hogy két kormánypárti szenátor is rá szavazott, miután a baloldalnak 177 képviselője van az újjáválasztott felsőházban.

Az eddigi kormánypárti elnök, Gérard Larcher 134, a centrista Valérie Létard 29 voksot kapott.

A francia szenátus patinás ülésterméből lép ki a felsőház frissen megválasztott elnöke, Jean-Pierre Bel. Az első, aki a baloldalról érkezik
Socialist Jean-Pierre Bel, newly-elected speaker of the French Senate, poses for the media at the Senate in Paris, October 1, 2011. After elections last Sunday, and for the first time since 1958, the right-dominated upper house swung to a left-wing majority as the body's membership underwent a major generational change of guard. REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.