Először egy asztalnál a nyolc nyugat-balkáni ország

Csütörtökön Szlovéniában elkezdődött a nyugat-balkáni országok államfőinek csúcstalálkozója, amelyen díszvendégként Francois Hollande francia köztársasági elnök is részt vesz.

Az értekezlet példa nélküli abban a tekintetben, hogy mind a nyolc térségbeli állam vezetője jelen van. A szlovén–horvát közös rendezésű, nem hivatalosnak minősített eseményt a Ljubljanától 30 kilométerre északnyugatra található brdói reneszánsz kastélyban tartják. Az értekezletet plenáris üléssel nyitották meg, amelynek fő témája a regionális együttműködés erősítése.

Megfigyelők szerint már önmagában az is sikerként könyvelhető el, hogy a Jugoszlávia szétesését követően létrejött hét új állam – Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Koszovó –, valamint Albánia vezetője egy tárgyalóasztalnál foglal helyet. Korábban minden erre irányuló kezdeményezés zátonyra futott, elsősorban a Szerbia és Koszovó közötti feszült viszony miatt. Az államfők megérkezésükkor nem nyilatkoztak a sajtó képviselőinek, egyedül Hollande tett kivételt: mint fogalmazott, kiválóan érzi magát. Szlovéniában hivatalos látogatás keretében harminc éve először jár francia államfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.