Élő adásban tartóztatták le a kormány két tagját

Az ukrán katasztrófavédelem vezetője, Szerhij Bocskovszkij és a helyettese, Vaszil Sztojeckij ellen korrupció a vád.

Bilincsben vitték el a kijevi kormány szerdai üléséről Szerhij Bocskovszkijt és a helyettesét, Vaszil Sztojeckijt. A miniszteri, illetve miniszterhelyettesi rangú tisztségviselőket korrupcióval és zsarolással vádolják, miután kiderült, hogy a piaci értéknél magasabb áron vettek üzemanyagot egy magáncégtől a katasztrófavédelemnek, a pénzt pedig kerülő úton – egy Jersey szigetén bejegyzett offshore cégen keresztül – a saját ciprusi bankszámlájukra utaltatták. A katasztrófavédelem vezetője és helyettese az állami beszerzések során közpénzeket sikkasztott – idézi a BBC az ügyészség vádját.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlése szerint az élő adásban végrehajtott letartóztatásokat elrettentő példának szánták a korrupt kormányzati tisztségviselők számára. Ez nem színház volt – tette hozzá a politikus.

 

A két ukrán tisztségviselő letartóztatása néhány órával azután történt, hogy Petro Porosenko ukrán elnök menesztette Igor Kolomojszkijt, Dnyeptropetrovszk régió milliárdos vezetőjét, befolyásos ukrán oligarchát.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint Bocskovszkij és helyettese meglopta az adófizető embereket, amikor az ország háborúban áll. „Ez történik majd mindenkivel, aki megszegi a törvényt és gúnyolódik az ukrán államon" – tette hozzá a kormányfő a letartóztatás kapcsán. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.