Elmeszakértők vizsgálják Breivik beszámíthatóságát

Bevallotta tetteit, de nem tartja magát bűnösnek Anders Behring Breivik, a július 22-i norvégiai kettős terrormerénylet gyanúsítottja.

Breiviket hétfőn hallgatta ki először az illetékes bíró. – Breivik azt mondta, hogy Norvégiát akarta megmenteni. Szerinte a kormányzó Munkáspárt teljes csődöt mondott. A szociáldemokratákat tartja felelősnek a muzulmánok tömeges bevándorlásáért, és ezért büntetést érdemelnek. Szavai szerint „erős jelzést kívánt küldeni, de nem volt szándékában ennyi embert megölni” – idézte a Reuters a zárt tárgyalás után Kim Heger bírót.

Breivik a tárgyaláson saját tervezésű egyenruhájában szeretett volna megjelenni. Ezt ugyanúgy nem engedték meg neki, mint hogy felolvasson az internetre feltöltött 1500 oldalas „kiáltványából”. A zárt tárgyalást elsősorban biztonsági okokkal indokolták. A bíróság épülete előtt a Breiviket szállító rendőrségi terepjáróra fiatalok kisebb csoportja támadt, fenyegették, szidalmazták – írta a dpa. Sajtóértesülések szerint Breivik Dél-Franciaországban élő apját a csendőrség hatósági védelem alá helyezte.

Heger bíró a szokásos vizsgálati fogság kétszeresét, nyolc hetes előzetest rendelt el a gyanúsított számára. Az első négy hét alatt teljesen izolálják a külvilágtól, látogatót sem fogadhat, postát sem kaphat. Ezalatt igazságügyi elmeszakértők vizsgálják meg a 32 éves férfit, hogy beszámítható-e. Breivik azt állította, hogy „iszlámellenes szervezetének még két sejtje működik”. A rendőrség ezt a szálat tovább vizsgálja, bár eddig abból indultak ki, hogy a szörnytettére 2002 óta készülő biogazdálkodó „magányos elkövető” volt.

A rendőrség közben korrigálta a halálos áldozatok számát – jelentette a BBC. Ezek szerint az automata fegyverrel felszerelkezett Breivik Utoya szigetén nem 86, hanem 68 embert gyilkolt meg. Az oslói kormánynegyedben elkövetett bombamerénylet nyolc halálos áldozatot követelt. A szigeten azonban még folytatják a kutatást, így nem kizárt, hogy tovább emelkedik az áldozatok száma.

Vége az ártatlanság mítoszának

Sokan úgy gondolták Norvégiában, hogy ott egy jobb társadalmat sikerült létre hozni. Ennek a mítosznak és az „ártatlanság korának” most brutálisan vége szakadt. Norvégia sem különbözik más országoktól, nálunk is létezik egy olyan, az ismeretlenségből érkezett gonosz, akitől senki sem tud megvédeni – erről Janne Haaland Matlary, az Oslói Egyetem politológus professzora beszélt lapunknak.

A volt norvég külügyi államtitkárt Breivik utoyai szörnytette a 2004-es beszláni túszdrámára emlékeztette, amikor csecsen terroristák egy iskolát foglaltak el. A tragédia több mint 330 halálos áldozatot követelt, a halottak között 190 gyermek volt. – Norvégia kis ország, 07/22 valahogy mindenkit érint – mondta Haaland Matlary, aki szerint a norvég közhangulatban nem tapasztalható a bosszúvágy jele vagy az, hogy bárki a halálbüntetés visszaállítását követelje. – Az emberek szomorúak, megrendültek. Ami azért is szembeszökő, mert a norvégokról azt tartják, hogy ritkán mutatnak érzelmeket – tette hozzá. (D. A.)

Anders Behring Breivik, a norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője rezzenéstelen arccal ült a rendőrautóban
Norwegian Anders Behring Breivik (L), the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courthouse in Oslo July 25, 2011. A judge ordered eight weeks detention on Monday for Breivik who has admitted a bombing and shooting massacre that killed about 90 people and who claimed in court to have two more groups of collaborators. Custody, in line with prosecutors' request, will allow them to investigate the case against Breivik, 32, an anti-Islamic zealot who has previously claimed sole responsibility for Friday's attacks. The custody can be extended. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten via Scanpix (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) MANDATORY CREDIT. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.