Ellopták az egykori szlovák kommunista pártvezér mellszobrát

Hétfő hajnalban ellopták a kelet-szlovákiai Bátorhegyen (Krajná Bystrá) Vasil Bilak mellszobrát, a márványtáblát pedig összetörték.
A mellszobor a helybeliek közadakozásából készült el, mert a falu lakói máig azt tartják, hogy a „Bilak jó ember volt, élete során sokat segített a falunak" – idézte a helybeliek véleményét Helena Polanská, Szlovákia Kommunista Pártjának Sároseperjes (Presov) megyei elnöke.

Északi szomszédunk polgárainak döntő többsége viszont hazaárulónak, az ország egyik legsötétebb alakjának minősítik az egykori ideológiai párttitkárt, aki Leonyid Brezsnyev és a Szovjetunió alázatos kiszolgálója volt. Sokak szerint azok közé tartozott, akik 1968 nyarán levélben kérték a Varsói Szerződés hadseregének beavatkozását és az Alexander Dubcek által fémjelzett emberarcú szocializmus sárba tiprását, amire aztán rövidesen sor került. Elsősorban ezért váltott ki hatalmas felzúdulást, amikor híre ment az emlékmű felállításának.

Múlt héten, egy nappal a mellszobor ünnepélyes leleplezését követően, kassai polgárjogi aktivisták disznóvérrel öntötték le az alkotást. Tettüket nyilvánosságra is hozták. A falubeliek ezután ismét gyűjtésbe fogtak a mű megtisztítása érdekében, naponta késő éjjelig őrséget is álltak. Ám hajnalban eltüntették az akkor már elhagyatott mellszobrot.

Daniel Dzobaník megyei rendőrparancsnok szerint az anyagi kár mintegy 3500 euró. Közölte azt is, hogy feljelentések alapján nyomozni kezdtek garázdaság és idegen vagyon eltulajdonításának alapos gyanúja miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.