Ellenzékhez közel álló elnököt neveztek ki a francia közrádió elnökének

Mathieu Gallet megbízatása öt évre szól.

Az ellenzékhez közel álló Mathieu Gallet-t, az Audiovizuális Nemzeti Intézet (INA) eddigi igazgatóját nevezte ki csütörtökön a francia médiahatóság a közszolgálati rádió élére.

A 37 éves médiaszakember megbízatása öt évre szól. Gallet májustól váltja Jean-Luc Heest a Radio France élén, ahova még Nicolas Sarkozy előző államfő nevezte ki 2009-ben. Addig az új és a régi elnök közösen fogja vezetni a közrádiót - jelentette be Olivier Schrameck, az Audiovizuális Legfelsőbb Tanács elnöke (CSA).

„Minden idők legfiatalabb rádióelnökét választottuk meg" - jelentette be a hatóság elnöke. A választást azzal indokolta, hogy Gallet pontosan tisztában van a digitális átállás tétjeivel és kiváló kezdeményezőképességgel rendelkezik. A francia parlament tavaly júliusban fogadta el az új médiatörvényt a közmédia függetlenségének visszaállítására; ennek értelmében a közmédiumok vezetőit többé nem a köztársasági elnök, hanem újra a független médiahatóság nevezi ki. Azóta most először gyakorolta ezt a jogát a CSA.

Francois Hollande államfő egyik választási ígérete volt a közszolgálati csatornák függetlenségének és vezetői kinevezési módjának a korábbi gyakorlat szerinti visszaállítása, miután elődje, Nicolas Sarkozy kezdeményezésére Franciaországban 2009. január 1. óta nem a médiahatóság, hanem annak javaslatára a végrehajtó hatalom nevezte ki a közszolgálati televízió és rádió vezetőit.

Sarkozy törvénye heves tiltakozást váltott ki az akkor ellenzéki szocialisták és a szakmai szervezetek részéről amiatt, hogy a politika közvetlenül kívánt beavatkozni a közmédia irányításába. Sarkozy akkor azt hangoztatta, hogy a közszolgálati médiumok legfőbb részvényese az állam, így gyakorolnia kell tulajdonosi jogát a vezetők kiválasztásakor.

Gallet kinevezése elsősorban fiatal kora miatt okozott meglepetést. A posztra ugyanis hatan adták be a pályázatukat, köztük a jelenlegi 62 éves elnök is, valamint Anne Durupty, az ARTE kulturális televízió vezérigazgatója és Martin Ajdari, a France Télévisions közszolgálati televízió főtitkára. Gallet a magánszektorban kezdte pályafutását, a Warner és a Pathé filmforgalmazóknál, majd a Canal+ kereskedelmi televíziónál dolgozott. Nicolas Sarkozy államfővé választását követően a kulturális tárcánál volt tanácsadó, majd 2009-től Frédéric Mitterrand kulturális miniszter helyettes kabinetfőnöke lett. Mitterand javaslatára Nicolas Sarkozy nevezte ki 2010 májusban az INA élére, ahol rentábilissá és az interneten hozzáférhetővé tette a francia filmarchívumot. Gallet volt egyébként az egyik kezdeményezője és megfogalmazója Sarkozy médiatörvényének, amely a kinevezési jogokat a köztársasági elnök hatáskörébe adta.

Az új rádióelnököt titkos szavazással a médiahatóság kilenc tagja egyhangúlag választotta meg. A Le Monde című napilap kommentárja szerint Gallet személye a bizonyítéka annak, hogy a médiahatóság ismét függetlenül működik a végrehajtó hatalomtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.