Ellenzéke lemondatná a grúz elnököt

Lemondásra szólították fel Mihail Szaakasvili elnököt a grúz ellenzéki pártok csütörtökön kiadott közös nyilatkozatukban. Önkényuralmi rendszer épített ki, és belehajszolta országát egy megnyerhetetlen háborúba – állítják.

„Szaakasvili és társai katasztrofális helyzetbe hozták az országot" - áll a nyilatkozatban, amelyben egy tucat ellenzéki párt  együttesen követelte az államfő távozását és előre hozott elnök- és  parlamenti választások kiírását.

Szaakasvili lemondását már korábban is követelték ellenzéki  csoportok, de mindeddig egymástól függetlenül, közös fellépés  nélkül. Ezúttal a közös nyilatkozatot aláírta többek között Szalome Zurabisvili ellenzéki vezető, volt külügyminiszter, Nino  Burdzsanadze volt parlamenti elnök, illetve a Köztársasági Párt, a  Grúz Munkáspárt és az Új Jogpárt vezetői. Nem csatlakozott  ugyanakkor a közös kezdeményezéshez a Kereszténydemokrata Mozgalom.

Az aláírók hangsúlyozták: az együttes felhívás nem jelenti azt,  hogy az ellenzéki erők egy esetleges előre hozott választáson is  egységesítenék erőiket.

Szaakasvili mindeddig figyelmen kívül hagyta az őt ért éles  bírálatokat a tavaly augusztusi grúz-orosz konfliktus kezelésével  kapcsolatban. Az elnök 2003-ban a „rózsás forradalommal” került  hatalomra, azt ígérve, hogy megszilárdítja a demokráciát a kaukázusi  országban, ám a kritikusok szerint nem sikerült teljesítenie a  várakozásokat ezen a téren. Sokan azt vetik szemére, hogy  önkényuralmi rendszert épít ki, megnyirbálta a sajtószabadságot és  belehajszolta Grúziát egy olyan háborúba, amely megnyerhetetlen volt  Oroszországgal szemben.

Grúziában eredetileg 2013-ban tartanának legközelebb választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.