Ellentámadást indított az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IS) fegyveresei pénteken ellentámadást indítottak az iraki biztonsági erők ellen el-Anbár tartományban, amelynek felszabadítását két napja ígérte meg az iraki miniszterelnök.

A Reutersnek nyilatkozó biztonsági tisztviselők és egy kórházi forrás arról számoltak be, hogy a szélsőségesek el-Anbár székhelyénél, Ramádinál az éjszaka autóba rejtett pokolgépek bevetésével, illetve öngyilkos merénylők által elkövetett robbantások segítségével áttörtek az iraki erők védvonalain, majd – már nappal – támadást indítottak a várostól északra. A pénteki támadás során az IS elfoglalt két törzsi területet Ramádi közvetlen közelében, és felrobbantott egy hidat az Eufrátesz folyón.

A tartományban alig két nappal korábban tett látogatást Haider al-Abádi iraki miniszterelnök, aki ez alkalomból bejelentette, hogy a Bagdadtól északra fekvő Tikrít városának visszafoglalása után az iraki erők el-Anbárban is offenzívát indítottak az IS ellen.

A szunnita többségű, az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartomány jelentős része már több mint egy éve az IS kezén van. Fallúdzsa városát 2014 januárja óta ellenőrzi az IS, Ramádi alatt pedig több alkalommal folytak heves harcok a dzsihadisták és a biztonsági erők között.

Szabah Karhút, az el-Anbárt kormányzó tartományi tanács elnöke pénteken azonnali erősítést kért Abádi miniszterelnöktől, miután elmondása szerint már fogytán van a lőszer Ramádiban. Biztonsági források egy szunnita törzs tagjait vádolták azzal, hogy lehetővé tették a dzsihadisták számára a beszivárgást az általuk lakott területre.

Megfigyelők szerint a helyi szunnita törzseknek a bagdadi síita kormánnyal szembeni gyanakvása és elégedetlensége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IS el tudta foglalni és ellenőrzése alatt tudta tartani el-Anbár jó részét. 

Ezzel egy időben az iraki fővárosban, Bagdadban 13-an vesztették életüket pénteken három robbantásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.