Elkapták a gáztámadást elkövető japán szekta utolsó tagját

Tizenhét évnyi embervadászatot követően elkapták az Aum Shinrikjo japán szekta utolsó tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az 1995-ös tokiói metrós gáztámadásban.

A szekta 1995-ben szarin nevű ideggázt juttatott a tokiói metróalagútba, a merénylet tizenhárom ember életét követelte, hatezren megsérültek. Katsuja Takahashi a támadás óta szökésben volt, pénteken egy kávézó közelében kapták el. Elsősorban azzal vádolják, hogy a támadás előtt ő szállította a metróhoz azt a szektatagot, aki beengedte a gázt az alagútba a reggeli csúcsforgalom idején.

Egy másik gyanúsítottat, Naoko Kikuchit két hete fogták el. A szektatagok arcképe szinte minden japán metróállomáson kint volt, ennek ellenére sokáig nem sikerült a nyomukra akadni. Állítólag az ő segítségével jutottak el Takahashihoz, aki álnéven dolgozott egy gyárban Kawasakiban. Mire a rendőrök odaértek, már elmenekült a munkásszállóról. Az 54 éves férfi azonban véletlenül maga után hagyott egy nemrég készült fotót, amely alapján a hatóságok be tudták azonosítani. Ezután a több mint ezer rendőr akcióba lendült, egész héten vadásztak a férfira, végül lakossági bejelentés alapján sikerült elkapniuk.

Az év elején egy másik szektatag, Makoto Hirata adta fel magát a rendőrségen tizenhét évnyi bujkálás után. Őt azzal is vádolták, hogy elrabolta és fogva tartotta egy olyan szektatag testvérét, aki egy hónappal a tervezett gáztámadás előtt hagyta el a csoportot. Az Aum Shinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta tagjai közül eddig közel kétszáz embert ítéltek el, tizenhárman közülük a kivégzésre várnak, egyikőjük Shoko Asahara szektavezér. Asaharát két hónappal a támadás után tartóztatták le, és akasztófára ítélték. A vallásos szekta az 1980-as években alakult, ideológiájukban a hinduizmus és a buddhizmus elemeit keverték. A szekta Aleph néven újjáalakult, és vallási csoportként működött tovább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.