galéria megtekintése

Elkapták a szökevény terroristát

0 komment

NOL

Mohamed Abrinit, a múlt novemberi, 130 halálos áldozatot követelő mészárlás legjobban keresett gyanúsítottját foghatták el pénteken Brüsszel Anderlecht kerületében a hatóságok – közölte a belga média. Feltételezések szerint a márciusi brüsszeli merényletekben is részt vett, de az ügyészség egyelőre csak annyit közölt, történtek letartóztatások. Cikkünk folyamatosan frissül.

Mohamed Abrinit a tavaly novemberi, párizsi terrortámadások miatt keresték. Akkor egy szórakozóhelyen és egy kávézóban elkövetett lövöldözésben, valamint öngyilkos bombamerényletek következtében 130 ember vesztette életét.

A belga rendőrség április 7-én tette közzé ezt a képet a szökevény zaventemi merénylőről - feltételezhetően őt kapták el pénteken
A belga rendőrség április 7-én tette közzé ezt a képet a szökevény zaventemi merénylőről - feltételezhetően őt kapták el pénteken
Reuters

Abrinit többször látták együtt a támadóknak fontos logisztikai segítséget nyújtó Salah Abdeslammal, akit több hónapos keresés után a hetekben fogtak el tűzharcot követően Brüsszelben.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, március 22-én összehangolt merényletsorozatot hajtott végre az Iszlám Állam Brüsszelben, előbb a Zaventem repülőtéren, majd a Maelbeek metróállomásnál. Összesen 30 ember vesztette életét, több mint háromszázan megsebesültek, köztük két magyar állampolgár. Három merénylőt – köztük vélhetően a most letartóztatott Abrinit – egy biztonsági kamera felvett a reptéren, közülük ketten meghaltak, Abrini azonban – akinél a legnagyobb erejű pokolgép lehetett – meggondolhatta magát, és elmenekült a repülőtérről.

 

A terroristák eredetileg húsvéthétfőn akartak robbantani, de Salah Abdeslam elfogása miatt előrehozták a merényletsorozatot.

Abriniról eddig annyit lehetett tudni, hogy 30 éves, belga állampolgár, szerepel az Europol körözési toplistáján. Tavaly november 11-én egy biztonsági kamera felvételén a párizsi merényletsorozat kitervelőjének tartott Salah Abdeslam volt oldalán látható abban az autóban, amit a párizsi merényleteknél használtak. Abrini is harcolt Szíriában, és az Abdeslam testvérekhez hasonlóan Brüsszel Molenbeek negyedében nőtt fel. 

Mohamed Abrini
Mohamed Abrini

A belga ügyészség egyelőre nem erősítette meg a hírt, de annyit közöltek, hogy több letartóztatást hajtottak végre a pénteki nap során. Sajtóértesülések szerint elfogtak egy férfit, aki a metrórobbantás elkövetőjének segítője volt. 

A terroristaportrékból kezd összeállni a mozaik

Szíria, Párizs, Brüsszel. Börtönmúlt, álnevek, közös búvóhelyek, megúszott igazoltatások és lyukra futott kihallgatások – ezek a mintázatok rajzolódnak ki a tavalyi párizsi és a mostani brüsszeli merényletek feltételezett elkövetőinek portréjából. Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.