Elítélték a szent helyet megkárosító céget

Elítéltek egy bányászati céget, amiért meggyalázták az ausztrál őslakosok egyik szent helyét az Északi területen.

Az OM Manganese az első cég, amelyet egy szent hely megsértése miatt találtak bűnösnek Ausztráliában, írja a BBC. A cég - amelynek 150 ezer ausztrál dollár bírságot kell fizetnie – hivatalosan közölte, hogy soha nem állt szándékukban tönkretenni a szent helyet. Sajnálják, ha kárt tettek bármiben is, és őszintén bocsánatot kérnek a hely őrzőitől és eredeti tulajdonosaitól.

A „Két nő pihen” néven ismert hely a Bootu Creeknél található, Tennant Creektől északra, és a Kunapa őslakosokhoz tartozik. Az OM Manganese tagadta, hogy miatta omlott volna le a sziklatömb egy része, közte a „Ló fejének” nevezett kiemelkedés 2011 júliusában. A vád szerint azonban a bányászati cég robbantott a szent hely közelében, és ez okozhatta a kárt. A cégnek ugyan volt engedélye, hogy a térségben bányásszon, de figyelmeztették őket, hogy maradjanak távol a szent helytől, a kősziklán ugyanis repedések jelentek meg.

Az őslakos terület védelmével foglalkozó hatóság vezetője, Ben Scambary elmondta, hogy a helynek nagy jelentősége van az ausztrál őslakosok számára. - A helyszín egy kitalált történethez, egy erszényes patkány és egy bandikut élelemért vívott harcához kapcsolódik. Küzdelem közben a vérük a kősziklára folyik, ettől van sötét vöröses színe a kőnek – mesélte Scambary, és hozzátette: a színt természetesen ma már a mangánnak tulajdonítják.

A Kunapák képviselője közölte, hogy ez a hely számukra mindig is szent marad, habár most kár érte, és nem tudják, mit tegyenek. Az ősök idejében ugyanis ilyen nem történt, a kövek már ott vannak több ezer éve, az őslakosok történetének és kultúrájának részeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.