galéria megtekintése

Elítélték, elfogták, hazavitték - Ez volt Navalnij mai napja

2 komment


Poór Csaba

Ellentmondásos gazdasági ügyben ítélték felfüggesztett börtönre Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék egyik vezérét. Fivérére letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Az aktivista politikai indíttatásúnak nevezte a döntést, amely ellen kedd este tüntetésen tiltakoztak Moszkvában.

A vártnál hamarabb hirdetett ítéletet egy moszkvai bíróság az ismert orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ügyében, a rá kiszabott büntetés azonban enyhébbnek bizonyult az ügyészség által javasoltnál.

Szelfi a vádlottak ketrecében. Alekszej Navalnij (balra) és testvére
Szelfi a vádlottak ketrecében. Alekszej Navalnij (balra) és testvére
Sergei Karpukhin / Reuters

A kedden ismertetett döntés értelmében Navalnij három és fél éves, felfüggesztett börtönt kapott, a perben vádlott-társaként szereplő öccsének, Oleg Navalnijnak viszont ugyanennyi időre börtönbe kell vonulnia, és tekintélyes kártérítés megfizetésére is kötelezték őket.

 

A Navalnij fivéreket azzal vádolják, hogy 2008 és 2012 között szállítmányozó ügynökségükön keresztül több mint 30 millió rubelt – mai árfolyamon számítva mintegy 530 ezer dollárt – sikkasztottak el két cégtől, elsősorban az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatától.

Navalnij (jobbra a második) felfüggesztettet kapott, testvérének (jobbra)börtönbe kell mennie
Navalnij (jobbra a második) felfüggesztettet kapott, testvérének (jobbra)börtönbe kell mennie
Sergei Karpukhin / Reuters

A büntetőeljárás azonban több okból is ellentmondásos. A tárgyalás során – mint arra többek között a Vedomosztyi moszkvai üzleti napilap kommentárja is rámutat – kiderült, hogy az ügynek gyakorlatilag nincs károsultja. Noha a feljelentést az Yves Rocher Vostok francia igazgatója, Bruno Leproux tette, ő maga nem jelent meg a tárgyaláson, ahol a társaság több vezetője viszont úgy nyilatkozott, nem érte veszteség a cégét. Sőt egyikük kijelentette: ha tehetné, ma is megkötné a Navalnijékkal hat éve aláírt szerződést.

Maga az elsőfokú – a védők által megfellebbezett – ítélet sem nevezhető ésszerűnek. A házi őrizetben ­lévő Alekszej Navalnij ugyanis másfél éve egy másik, ugyancsak vitatott gazdasági ügyben ötéves felfüggesztett börtönt kapott, így az ügyészség rá tíz-, öccsére pedig nyolcéves szabadságvesztés kiszabását kérte, ám mégis a testvérét sújtották a súlyosabb büntetéssel.

„Nem szégyellik magukat?! Miért őt ültetik le? Hogy még jobban büntessenek engem?!"

– fakadt ki az ítélethirdetés után az idősebb Navalnij, aki az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy ügyük hátterében politikai indítékok húzódnak meg.

Hasonló véleményt tükröz a moszkvai kommentárok egy része is. Ezek egyebek közt a Kremlből vezényelt, az ellenzék lejáratására és megfélemlítésére tett kísérletről szólnak. Alekszej Makarkin, a Politikatechnológiai Központ moszkvai elemzőcég vezérigazgató-helyettese ugyanakkor úgy véli, a mostani ítélet aligha fékezi meg a kormányzattal szemben álló erőket.

Navalnij hívei este is tüntettek
Navalnij hívei este is tüntettek
Tatyana Makeyeva / Reuters

– A felfüggesztett büntetés azt jelzi, hogy a hatalom nem akarja ingerelni az ellenzéket, az ifjabbik Navalnijra kiszabott letöltendő szabadságvesztés viszont a nyomásgyakorlás növelésének szándékára utal – mondta a Népszabadságnak a politológus. Szerinte a Kreml bírálói feltehetőleg a saját sikerükként értékelik, hogy Alekszej Navalnij végül a vártnál enyhébb büntetést kapott, így a jövőben várhatóan nőni fog aktivitásuk, amit a gazdasági helyzet romlása is ösztönöz.

Korrupcióellenes harcosból ellenzéki vezér

A 38 éves, jogi és pénzügyi végzettségű Alekszej Navalnij az állami többségű orosz cégeknél zajló korrupciót leleplező bloggerből lett ellenzéki vezér. „Gyanús” társaságokból vásárolt papírokat, s kisebbségi részvényesként szerzett értesülések alapján mutatott rá kétes ügyletekre.

Ellenfelei azt vetik a szemére, hogy a személyes haszonszerzés vezérelte, ezt sugallják az ellene indított ellentmondásos gazdasági büntetőeljárások is. Az ellenzék egyik vezéralakjának azóta tekintik, hogy a 2011-es parlamenti, majd a 2012-es elnökválasztás után a feltételezett csalások ellen tiltakozó moszkvai tömegtüntetéseket szervezte.

Sokan hiányolják azonban belőle a gyenge, megosztott ellenzék összefogásához szükséges karizmát, a szemére vetik, hogy a nacionalista erőkkel is „flörtöl”. Tavaly indult a moszkvai főpolgármesteri posztért, s az igen korlátozott kampánylehetőségei ellenére a voksok több mint 27 százalékával lett a második.

A Navalnij-per nem csak a sajtóban váltott ki nagy visszhangot. A keddi ítélethozatal előtt a bíróság épületénél egy kisebb csoport „A tolvajnak börtönben kell ülnie" jelszóval követelte az orosz közvélemény jelentős része által bűnösnek tartott ellenzéki aktivista elítélését, este pedig Navalnij hívei vonultak Moszkva központjába.

Az ellenzéki vezér is kiment a demonstrációra, de a rendőrök hazavitték
Az ellenzéki vezér is kiment a demonstrációra, de a rendőrök hazavitték
Tatyana Makeyeva / Reuters

Az utóbbi megmozdulást pedig a hatóságok megpróbálták megakadályozni. Becslések szerint így is mintegy kétezer ember ment ki a Kreml tövében fekvő Manyézs térre, ahol több száz rendőr és belügyi katona várta őket. Késő ­esti adatok szerint több mint 170 tiltakozót állítottak elő, és a házi őrizet szabályainak megszegése miatt lefogták a tüntetésre igyekvő Navalnijt is, de őt nem az őrsre, hanem hazaszállították a rendőrök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.