Elítélték az egykor magas rangú cseh politikust korrupció miatt

Nyolc és fél éves szabadságvesztésre és vagyonvesztésre ítélték csütörtökön David Rath volt közép-csehországi elöljárót, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) korábbi vezetőségi tagját, miniszterét és befolyásos parlamenti képviselőjét.
A pilseni regionális bíróság az európai uniós támogatások felhasználásának manipulálásában és több millió korona kenőpénz elfogadásában találta bűnösnek Rathot, aki az ítélethirdetésen nem jelent meg. Lucia Novanská szlovák vállalkozót, aki segített Rathnak, bűntársnak minősítette a bíróság, és ötéves szabadságvesztésre ítélte.

A volt befolyásos politikus a közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, hogy ügyét "politikai kirakatpernek" tekinti, és fellebbez az ítélet ellen. A hatályos törvények szerint Rath akár 12 éves börtönbüntetést is kaphatott volna teljes vagyonvesztéssel.

A rendkívül nagy érdeklődéssel kísért, 2013 augusztusától folyó perben a volt elöljáróval együtt további tíz vádlott állt a bíróság előtt, köztük Petr Kott volt polgári demokrata (ODS) képviselő, illetve Katerina Pancová, a kladnói kórház egykori igazgatója.

A vádirat szerint Rath, Pancová és Kott úgy irányította az uniós pályázatok kiértékelését, hogy mindig az általuk előre kiválasztott cég legyen a győztes. Ezért a megnyert összegek tíz százalékát, összesen 48,2 millió koronát (1 korona = 11,42 forint) kértek maguknak. Ebből az összegből 38,2 millió koronát már át is vettek. A volt politikus állítólag 16 millió koronás csúszópénzt tett már zsebre a neki járó 22 millióból.

Rathot a rendőrség 2012 májusában a Prágához közeli Hostivicében akkor vette őrizetbe, amikor távozott Pancová házából, s egy cipődobozban hétmillió korona volt nála.

Pancová és Kott ügyében a bíróság már korábban meghozta a döntést, mindketten többéves szabadságvesztést kaptak. A döntést megfellebbezték, így Rath ügyével együtt az ő ügyükben is a legfelsőbb bíróság hozza meg a végső döntést.

A prágai sajtó szerint David Rath az eddigi legbefolyásosabb cseh politikus, "a legnagyobb hal", aki az 1989-es rendszerváltás után korrupció miatt a rendőrség hálójába került.

Többségi sajtóvélemény, hogy amennyiben 2012-ben nem robbant volna ki a Rath-ügy, a rendőrség és az ügyészség csak nehezen határozta volna el magát 2013 júniusában arra a razziára a kormányhivatalban, amelynek eredménye Petr Necas kormányfő lemondásához és jobbközép kormányának bukásához vezetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.