Életbe lépett az amerikai stratégia az IS ellen

Amerika végrehajtotta az első, új stratégia szellemében folyó légicsapását az Iszlám Állam (IS) ellen. A hétfői csapásban egy Bagdad délnyugati felén található IS-támaszpontot találtak el, ahonnan az iraki erőket lőtték eddig a szélsőségesek. Amerikai nyilatkozat szerint vasárnap Szindzsár közelében is támadták az IS pozícióit, amivel az USA továbbra is az iraki erőket igyekszik segíteni – írja a BBC. 

Barack Obama amerikai elnök múlt héten jelentette be az új, dzsihádista mozgalom legyőzésére irányuló tervét. Az amerikai stratégia része az IS-központok legyengítése - az USA légi ereje augusztus óta több mint 160 légicsapást hajtott végre -, a külföldi muszlimok csatlakozásának megállítása, a szervezet forrásaiknak elvágása és ideológiájának ellensúlyozása.

Hétfőn Párizsban kezdődtek meg a John Kerry koordinálta tárgyalások mintegy negyven ország külügyminiszterével. A tárgyalásokon tíz arab ország – Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – vesz részt.

Fuád Masszúm iraki elnök gyors légi beavatkozást kért hétfőn egy rádióinterjújában a nyugati hatalmaktól az IS ellen, attól tartva, hogy ha a hatalmak késlekednek, nagyobb területeket veszthet országa. Irak egyben azt is kritizálta, hogy Iránt nem hívják meg a nemzetközi tárgyalásokra.

„Irán a szomszédunk, segített nekünk, jelen kellene lennie, de nem mi vagyunk a felelősek azért, hogy kiket hívnak meg." – mondta Ibrahim al-Dzsafari iraki külügyminiszter, aki hozzátette, nem várja, hogy külföldi szárazföldi haderő akár Szíriában, akár Irakban fellépjen.

Múlt héten Kerry azt mondta, hogy kizárja az Iránnal való együttműködést, hivatkozva a perzsa ország Szíriában és máshol lévő elkötelezettségeire. Hétfőn Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője kijelentette: az USA az iraki amerikai nagyköveten keresztül Irán segítségét, együttműködését kérte.

„Azt mondtam, nem, mert piszkos kezűek" – mondta az ajatollah, hozzátéve, hogy az USA ürügyet keresett arra, hogy ugyanazt tegye Irakban és Szíriában, amit már Pakisztánban tesz, nevezetesen, hogy meghatalmazás nélkül bombázhasson akárhol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.