Elhunyt Walter Cronkite, Amerika hangja

Nem lehetett hinni Nixonnak, McNamarának. Carter elnöknek lehetett ugyan, de csalódást keltett. A 60-as, 70-es évek politikai válságok sújtotta Amerikájában Walter Cronkite volt az, akinek mindig hinni lehetett; a közvéleménykutatások szerint a legmegbízhatóbb ember volt az országban. Pénteken, 92 éves korában halt meg New York-ban.

"A CBS News híre. A texasi Dallas belvárosában három lövést adtak le Kennedy elnök konvojára. Az első jelentések szerint Kennedy elnök súlyosan megsérült a lövöldözésben" - adta hírül elsőként, országnak-világnak 1963. november 22-én.

De mindenütt ott volt. A második világháború észak-afrikai és európai csatáinak haditudósítójaként, a nürnbergi tárgyalóteremben, majd jelentett Moszkvából és Vietnamból.

1950-ben, a televíziózás hajnalán került a mozgóképes hírek világába, és akkor volt nap, mint nap jelen az amerikai nappalikban, amikor 1962 és 1981 között a CBS News esti hírműsorát vezette, először negyed-, később félórás időtartamban.

"Így állnak tehát a dolgok" - mondta szokása szerint, barátságos, lassú beszédével az adás végén, majd hozzátette a dátumot. Munkájának köszönheti az angol nyelv az "anchor" kifejezésnek szerkesztő-műsorvezetőkre való alkalmazását: a csatornák folyamatosan jelen lévő, megbízható arcaira használják. A fix pontokra. Az éppen negyven éve történt holdraszállást a legtöbben a CBS-en, Cronkite-tal akarták megnézni. "Ha elveszítem Cronkite-ot, elvesztítettem az átlagamerikaiakat" - mondta róla Lyndon B. Johnson elnök.

A halálhírét követő méltatások újra felrajzolják alakját. "Elénk tárta a 20. századot meghatározó kis és nagy híreket. Ezért szeretjük Waltert: a blogok, emailek, mobiltelefonok és a kábeltévé előtti korban ő volt a hírszolgáltatás. Azt tartotta szem előtt, hogy higyjünk neki, és soha nem hagyott cserben" - mondta Barack Obama elnök, aki vasárnap este szintén megszólal majd a CBS a csatorna elhunyt doyenjére emlékező műsorában.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A veterán Tom Brokaw, a rivális NBC-től így fogalmazott: Cronkite "Amerika felelős szerkesztője" volt. - Mindannyiunkon javított, annyira magasra tette a mércét - tette hozzá. Egy másik kolléga az aranystandard kifejezést találta a legalkalmasabbnak. Az Arizonai Állami Egyetem Walter Cronkite Újságíróiskolája nyugdíjba vonulása óta őrzi a nevét.

 

Walter Cronkite 2005. októberében Bostonban
Former CBS newsman Walter Cronkite attends a forum at the Kennedy Library in Boston, Massachusetts October 26, 2005. REUTERS/Jessica Rinaldi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.