Elhunyt Helmut Zilk

Bécs volt polgármesterét, az osztrák belpolitika legendás személyiségét 81 éves korában egy bécsi kórházban, álmában érte a halál. Zilk meggyőződéses szociáldemokrata és antifasiszta volt, utóbbi hitvallása miatt 1993-ban egyik célpontja lett a levélbomba merényletnek.

Az egyik első gyilkos küldemény kinyitásakor balkeze összeroncsolódott, élet és halál között lebegett. Az orvosi bravúr kézfejét - két ujj nélkül - ugyan megmentette, de a fájdalmak élete végéig elkísérték.

Helmut Zilk
Helmut Zilk

Az 1927-es születésű Zilk pedagógus diplomával az osztrák televíziónál az ifjúsági adások felelőseként kezdte pályáját: kényes témákhoz nyúlt, Ausztria és a fasizmus kapcsolathoz. Az élő beszélgetés a cseh televízió elnökével - 1964-ben - a kelet-nyugati párbeszéd első megnyilvánulása volt. Később is kapcsolatban állt Kelet-Európa, ezen belül Magyarország demokratikus ellenzékével.

Televíziós karrierjét - 1967-től csaknem tíz éven átaz ORF programigazgatója volt - a politika kedvéért adta fel: 1979-ben a bécsi tartományi kormány kulturális tanácsnoka lett, majd 1984-től a város polgármestere. Ez alatt a több mint tíz éve alatt Bécs óriási fejlődésen ment keresztül, Zilknek ezernyi ötlete volt, és kellő hatalma azok megvalósításához. Különösen a kultúra terén alkotott maradandót, fesztiválokat indított el, az ő nevéhez fűződik Bécs Zsidó Múzeumának létesítése. Minden területen hozzájárult a város fejlődéséhez, ő bízta meg Hundertwassert a szemétégető megtervezésével.

Szabadkőműves volt és az SPÖ erős embere, igaz, nem tartotta be a "pártfegyelmet", véleménye nem egyszer eltért a "hivatalostól". Kapcsolatban állt például például Jörg Haiderrel, nem volt híve a teljes kirekesztésének, elismerte erényeit. Polgármesteri évei alatt volt példa vereségére: szíven ütötte, amikor a bécsiek leszavazták az EXPO tervét, és az 1994-es helyhatósági választáson a bécsi SPÖ elvesztette abszolult többségét. Zilk 1995-ben adta át a város vezetését a saját maga által választott utódnak, Michael Häuplnak.

Bár az elmúlt években sokat betegeskedett - dialízisre szorult, és szívelégtelenséggel többször volt kórházban - mindvégig aktívan részt vett a közéletben. A Neue Kronen Zeitung ombudsmanjaként az olvasók panaszaival foglalkozott, az ORF-ben állandó beszélgető műsora volt, s feleségével, egy ismert színésznővel sűrűn feltűnt társasági eseményeken is.

Halálát az orvosok váratlannak nevezték, bár már három hete kórházban volt: portugáliai birtokán szerzett sérülése miatt sebészeti beavatkozást hajtottak rajta végre. A kezelés befejeződött, már csaknem hazaengedték, amikor álmában megállt a szíve. Bécs - politikusok és az egyszerű emberek egyaránt - gyászolják a bővérű, jó humorú, jó beszélőkéjű férfiút: a legenda szerint polgármestersége idején az 1,7 milliós fővárosban vagy egymillió emberrel tegeződött.

(BÉCS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.