Elhunyt Richard Attenborough

Kilencvenéves korában elhunyt Richard Attenborough Oscar-díjas brit rendező és színész. A legendás filmes halálhírét a fia jelentette be.

Attenborough évtizedeken át ismert és népszerű színész volt, mielőtt rendezni kezdett. Olyan filmekben szerepelt, mint az 1963-as A nagy szökés című háborús dráma vagy a Jurassic Park. Rendezőként a Gandhi című filmjével aratta a legnagyobb sikert, amely két Oscar-díjat is hozott neki.

Reuters / Greg Bos

David Cameron brit miniszterelnök a Twitteren azt írta, „Richard Attenborough a mozi egyik legnagyobbja volt." Mia Farrow színésznő ugyanitt úgy emlékezett: „Richard Attenborough volt a legkedvesebb ember, akivel együtt dolgozhattam. Egy Herceg."

A híres természetfilmes, David Attenborough két évvel idősebb testvére 1923-ban született. Tizenkét éves korában kezdett színészkedni. 1976-ban ütötték lovaggá. Nagy-Britannia egyik legismertebb filmes személyisége volt.

Jobbá tenni a világot a filmekkel

A BBC a nekrológjában felidézi, hogy Attenboroughnak sikeres színészi karrierje volt, de egy idő után elkezdte frusztrálni, hogy csupán mások munkáját értelmezi. Ekkor kezdett rendezni. „Olyan dolgokat csinálhattam rendezőként, amelyeket színészként nem tehettem meg" – nyilatkozta egyszer.

Legnagyobb sikerét, az összesen nyolc Oscar-díjat besöprő Gandhit két évtizeden át tervezte. Ennyi időre volt ugyanis szükség ahhoz, hogy összegyűjtse rá a pénzt. Jelzálogot vett fel a házára, eladott dolgokat és „borzasztóan vacak” szerepeket is elvállalt, csak hogy leforgathassa. Már-már mániájává vált a terv.

A végül Ben Kingsleyvel a főszerepben forgatott, 1982-ben bemutatott film lehetőséget adott neki, hogy egy olyan ember történetét mondja el, akinek erkölcsi érzéke, bátorsága és céltudatossága megváltoztatta a világot. Attenborough pedig hitt abban, hogy a nagyközönségnek szóló, populáris filmek is arra valók, hogy jobbá tegye velük a világot.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.