Fertőzővé vált a magyar hírhamisítás

Sajátos módon egyszerre vétett kísértetiesen hasonló hibát a lengyel és a magyar állami média Barack Obama múlt heti nyilatkozatának ismertetésekor. Itt is, ott is kimaradt a tudósításokból az Egyesült Államok elnökének kritikus megjegyzése.

Terjed a hírhamisítás kórja a kelet-európai NATO-országokban – ismerik fel a nyugati megfigyelők, s erről írnak a német lapok, a The Washington Post pedig egyenesen arról írt, hogy a lengyel állami televízió meghamisította az amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök július 8-i közös sajtóértekezletén elhangzottakat. Barack Obama a lengyel viszonyokat, a demokratikus egyensúly intézményeinek visszaszorítását bírálta, a megcsappanó sajtószabadság fontosságát hangoztatta. Obama egyebek között azt mondta: Lengyelországnak ma és a jövőben is a demokratikus gyakorlat példájának kell lennie a világban.

Ehelyett a lengyeleknek azt tolmácsolták: Lengyelország ma és a jövőben a demokrácia példája az egész világ számára. Obama bíráló szavait az állami média nagyrészt kihagyta, nem említette. Witold Waszczykowski külügyminiszter azt állította a TVN24 magán hírtelevízióban, hogy az amerikai államfő nem bírálta Lengyelországot, csupán ösztönözte a feleket a megállapodásra az alkotmánybíróság ügyében.

A lengyel államosított média teljes összhangban volt aznap a Duna Televízióval. A magyar állami televízió nézői, akik július nyolcadikán a fél nyolcas híradót nézték, szintén nem értesülhettek az amerikai elnök kemény bírálatnak minősülő kijelentéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.