Elhagyhatják a Szindzsár-hegyet a poklot megjárt iraki menekültek

A kurd erők sikeresen áttörték az Iszlám Állam (IS) ostromgyűrűjét az észak-iraki Szindzsár-hegyen, így hónapokkal ezelőtt csapdába esett jazidiek ezrei hagyhatják el hamarosan a hegyet.
Pesmerga harcos egy IS-tag ruháját tartja a magasba, miután nyolc falut felszabadítottak a szélsőségesek uralma alól.

A kurd erők az IS elleni legnagyobb győzelemnek nevezték a Szindzsár-hegyi ostromgyűrű áttörését. Az offenzívában 8 ezer pesmerga vett részt, és mindössze két nap alatt sikerült egy elég széles folyosót biztosítani ahhoz, hogy az augusztus óta fent rekedt iraki kisebbségek tagjai elmenekülhessenek a hegyről. Az akció várhatóan ma kezdődik. A művelet során ezen túl nyolc falut is sikerült felszabadítani az IS uralma alól.

A nyár folyamán több akció is indult, hogy kiszabadítsák a csapdába esett jazidiek ezreit, ám ezek kevés sikerrel jártak. Ezt követően szörnyű beszámolók láttak napvilágot az éh- és szomjhalál küszöbén álló emberekről.

A szerdán indított akció gyors sikere mögött vélhetően az állhat, hogy a pesmerga offenzívával egy időben az IS elleni koalíció tagjai heves légicsapásokkal segítették a kurd erőket. A BBC értesülései szerint az elmúlt két napban összesen 45 légitámadást hajtottak végre. A kurd erők ugyanakkor 80 szélsőséges haláláról számoltak be.

„Nagyon komoly művelet volt, de szerencsére sikeresen zárult" – mondta Maszrur Barzani, a Kurdisztáni Biztonsági Tanács egyik vezetője.

Független forrásból ugyan még nem erősítették meg az elmúlt napok sikereit, de a BBC szakértője szerint, ha mindez igaz, akkor az nagy előrelépést jelent az IS elleni harcban. Jim Muir ugyanakkor hozzátette, hogy a munka java még hátravan, hiszen a hegytől délre található Szindzsár városa még mindig az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó Iszlám Állam kezén van, csakúgy, mint Moszul és Tal Afar.

A Pentagon egyik magas rangú munkatársa ugyanakkor optimistán nyilatkozott a december eleji légicsapások sikerét illetően, melyekben állítólag az IS több katonai vezetője is életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.