Feladta magát a balkáni kokainkirály

Feladta magát a balkáni "kokainkirályként" ismert Darko Saric, miután a szerb hatóságok felderítették hollétét - hangzott el kedden a bűnöző letartóztatásáról tartott belgrádi sajtótájékoztatón.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter elmondta, Darko Saric ügyvédjén keresztül vette fel a kapcsolatot a szerb hatóságokkal február 24-én. Nem szabott feltételeket, csak annyit kért, hogy mielőtt Belgrádba szállítják, találkozhasson az édesanyjával, a fiával és védőügyvédjével Montenegróban.

Darko Saric neve 2009 októberében került be a köztudatba, amikor arról tudósított a sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton Montevideo közelében. A rákövetkező évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A 44 éves férfi ellen kábítószer-csempészet és pénzmosás miatt folyik összesen 13 eljárás. Ezek alapján 2009 óta Saric több mint 5,7 tonna kokaint csempészett Európába, és legalább 22 millió eurót mosott tisztára főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával és privatizációjával. A szervezett bűnözés elleni ügyészség gyanúja szerint a bűnözőt szerb állami tisztségviselők is segítették, főleg 2004 és 2009 között. 

Mivel a nyomozás az úgynevezett Saric-klán 18 tagjával szemben még folyamatban van, az érintettek nem közöltek konkrét információkat azzal kapcsolatban, hogy pontosan melyik dél-amerikai országban tartózkodott a gyanúsított, amikor feladta magát, és a nyomozás menetének részleteit sem ismertették.

Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy 2013 júniusában alakult meg az a munkacsoport, amelynek egyetlen feladata a balkáni "kokainkirály" hollétének felderítése, majd Saric elfogása volt. A hosszú ideig körözött drogvezért a montenegrói és a szerbiai rendőrség közös akciójának keretében fogták el. Emellett a nyomozásban részt vett a montenegrói belügyminisztérium, illetve az igazságügyi minisztérium, valamint más európai országok - Szlovénia, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Svájc, Ausztria - biztonsági szervei, és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA).

A nyomozás során arra a kérdésre is választ keresnek majd, hogy Szerbiában kik segítették Saricot, hogyan tudott megszökni az országból, illetve kiknek a segítségével tudott négy évig különböző európai és dél-amerikai országokban rejtőzködni.

Saricot kedden délelőtt szállították át Belgrádba, ahol kihallgatja a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség.

A szervezett bűnözés az 1990-es évek délszláv háborúinak idején virágzott a leginkább a volt Jugoszlávia területén, Szerbia pedig a háborúkat követően a Nyugat-Európába irányuló drogkereskedelem egyik legfőbb tranzitútvonalává vált, és a mai napig jelentős kábítószerforgalmat bonyolítanak le a balkáni országokon keresztül.

Az utóbbi húsz évben a volt jugoszláv tagországok többsége az Európai Unió felé fordult, és intenzív harcot indított a szervezett bűnözés ellen. Szerbiában a 2012-ben megválasztott kormány miniszterelnök-helyettese, Aleksandar Vucic hirdetett harcot a korrupció és a bűnözés ellen, lépéseinek köszönhetően korrupciós vádakkal letartóztatták például Miroslav Miskovic, milliárdos oligarchát is, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.