Életveszélyesen megfenyegették a Pussy Riot börtönben ülő tagját

Biztonságos helyre vitték a mordvinföldi javító-nevelő táboron belül Nagyezsda Tolokonnyikovát, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik tagját, aki korábban arra panaszkodott, hogy a börtön parancsnokhelyettese életveszélyesen megfenyegette - közölték kedden a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A hatóság egyben cáfolta, hogy magánzárkában helyezték volna el a kétéves büntetését töltő fiatal nőt, aki a lenta.ru orosz internetes hírportálon hétfőn közzétett nyílt levelében a javító-nevelő táborban uralkodó, szavai szerint embertelen fogvatartási körülményekről is beszámolt. Tolokonnyikova a Szövetségi Nyomozó Bizottsághoz fordult védelemért és közölte, hogy éhségsztrájkba kezd.

Az orosz büntetés-végrehajtás képviselője azt nyilatkozta, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban februárban botrányt kiváltó Pussy Riot-akció résztvevőjét kedvező körülmények között tartják fogva. Tolokonnyikova egy 7 négyzetméter alapterületű zárkában kapott helyet, ahol hűtőszekrény is van és könyveket biztosítottak számára. Emellett korlátlan telefonbeszélgetést folytathat.

Korábban a mordvinföldi úgynevezett Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnöke arról számolt be, hogy Tolokonnyikovát büntető zárkába vitték, de saját biztonsága érdekében.  Szerdán az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagjai is Mordvinföldre utaznak, hogy tájékozódjanak a Moszkvától mintegy 500 kilométerre dél-keletre fekvő terület büntetés-végrehajtási intézményeiben fogva tartottak helyzetéről. A szövetségi nyomozó hivatal regionális szervezete is megkezdte a vizsgálatot Tolokonnyikova panasza nyomán.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagját - Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset tavaly augusztusban "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén két év munkatáborra ítélték, mert a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Vlagyimir Putyin orosz elnök elűzését kérő "punkimát" adtak elő. Szamucevics büntetését októberben a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta.

A javító-nevelő táborban lévő punkénekesnők szabadlábra helyezési kérelmét többször elutasították az illetékes bíróságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.