galéria megtekintése

Életre ítélték a Szörnyeteget

0 komment


Dési András

Hiába engedték meg neki, mégsem részesülhet eutanáziában a belga szexuális ragadozó.

Szexuális ragadozó, aki több mint harminc éve ül börtönben. A társadalomra változatlanul veszélyesnek tartja magát, terápiában sosem részesült. Rémálmai és rohamai elviselhetetlen pszichikai szenvedést okoznak a belga Frank Van Den Bleekennek, aki régóta szeretne véget vetni az életének. Tavaly szeptemberben egy bíróság a kérését végül jóváhagyta. Belgiumban 2002 óta törvényes az aktív eutanázia, elítéltek esetében azonban bírósági engedélyhez kötik. Most azonban a belga igazságügyi tárca közbelépett, és a királyságban csak „Szörnyetegként" emlegetett 51 éves férfi a halálos méreginjekció helyett pszichiátriai gyógykezelést kap – írta a La Libre Belgique.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter közlése szerint az orvosok megszakították a január 11-re kitűzött eutanázia-művelet előkészítését. Orvosi titokra hivatkozva Geens nem szolgált további részletekkel, csak annyit mondott, hogy a veszedelmes szexuális bűnözőt Gentbe, egy ottani pszichiátriai intézetbe szállítják át. Ami azért is érdekes fordulat, mert Van Den Bleeken korábbi kívánságát – miszerint Hollandiába vigyék gyógykezelésre – a belga hatóságok visszautasították.

– Attól nem leszek jobb ember, hogy napi 23 órára bezárnak egy cellába. Nem érzem magamat embernek, csak a halálra várok – nyilatkozta korábban Van Den Bleeken. Az őt vizsgáló belga pszichiáterek egyike, Wim Distelmans viszont azt mondta, hogy mindenkinek van joga a fájdalomcsökkentő kezelésekhez. Az eutanázia pedig nem lehet a megoldás, különös tekintettel arra, hogy a „Szörnyeteg" kegyes halála precedenst teremthet. Állítólag legalább tizenöt elítélt nyújtott már be eutanázia-igényt. – Az eutanáziatörvényt nem azért hoztuk, hogy így ürítsük ki a börtöneinket – idézte a párizsi Libération a belga konzervatív-liberális szenátort, Christine Defraigne-t.

 

Van Den Bleekent az 1980-as években több nő sérelmére elkövetett nemi erőszak miatt ítélték először szabadságvesztésre. 1988 szilveszterére kimenőt kapott, ami végzetesnek bizonyult. Az akkor 19 éves Christiane Remacle-t Antwerpenben közelében, egy erdőben megerőszakolta, majd megfojtotta. A férfit elkapták, ismét lecsukták, hét év elteltével azonban megint feltételesen szabadlábra helyezték.

Akkor a szexuális ragadozónak rövid idő leforgása alatt három áldozata is volt, a legfiatalabb, akit megerőszakolt, éppen betöltötte 11. életévét.
Mint a belga sajtó írja, az igazságszolgáltatás csak a sorozatban elkövetett nemi erőszakcselekmények után „kapcsolt", és döntöttek úgy, hogy lényegében tényleges életfogytiglani időtartamra börtönbe zárják. Terápiás kezelést állítólag sosem kapott, és Van Den Bleekenben ezért határozta el, hogy eutanáziáért folyamodik. Különösen azután, hogy Belgiumban 2002-ben engedélyezték az orvosoknak, hogy a gyógyíthatatlan betegségben, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő betegeiknek beadják a megváltást hozó méreginjekciót.

Van Den Bleeken sorsáról a belga és holland igazságügyi szervek újra tárgyalnak. Hollandiában van egy magas biztonságfokozatú börtön, ahol súlyos pszichés zavarokkal küszködő elítélteket őriznek. A németalföldi királyságban 2001 óta engedélyezett az aktív eutanázia. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.