galéria megtekintése

„Románia veszélybe sodort egy páratlan civilizációt”

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 07. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Romániában található Európa utolsó autentikus paraszti civilizációja, amelyet az EU-nak kötelessége megmenteni. Ezt állítja a Romániában élő Peter Hurley, aki honfitársának, a szintén ír Phil Hogan agrárbiztosnak küldött nyílt levelet.

Hurley a kilencvenes évek közepén emigrált a romániai Máramarosba, ahol az elmúlt két évtizedben szemtanúja lehetett a falvak kiüresedésének. A jelenség az EU-csatlakozás után még fel is gyorsult. Az ok – Hurley szerint – az unió nagy farmokat előnyben részesítő agrárpolitikája, amely tönkretette a parasztgazdaságokat, és ezzel veszélybe sodort egy „páratlan civilizációt”. Nem lehet, hogy ilyen mértékű csapás valahol ne üssön vissza – kongatja meg most a vészharangot.

Nrm egíyszerűen hátrányt szenved, hanem kizárják a játékból
Nrm egyszerűen hátrányt szenved, hanem kizárják a játékból
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Phil Hogan EU-biztosnak küldött levelében Hurley felidézi, hogy 2008 decemberében a román képviselőház mezőgazdasági bizottságának egyik tagja vacsora közben azt mondta neki: „Romániában 120 ezer farmer van, minket ők érdekelnek, a négymillió parasztgazdaság nem a mi problémánk. Ha róluk akar beszélni, vegye fel a kapcsolatot a szociális minisztériummal.”

 

Hurley szerint a kommunizmus után lassan talpra álló román parasztgazdaságok az EU-csatlakozás után kétségbeejtő helyzetbe kerültek: elsöpörte őket egy olyan agráripari konglomerátum, amely Portugáliától egészen Görögországig terjed. A krumplit Németországban szedik (valószínűleg románok), Olaszországban mossák meg, és Romániában kerül a polcokra. A termelőtől a fogyasztóig zárt rendszer ez, amely ötven év alatt épült ki, miközben megkapott az EU-tól minden lehetséges – oktatási, logisztikai, pénzügyi, technológiai és kereskedelmi – támogatást.

A romániai gazda nem egyszerűen hátrányt szenved, hanem kizárták a játékból, ezért kénytelen feladni hagyományos életmódját, és elhagyni a szülőföldjét. – Amit a kommunisták elkezdtek, az EU sikerrel befejezi – állítja a romániai ír férfi. A nyílt levélben olyan kulturális és szociális problémára hívja fel a figyelmet, amely szerinte végső soron a kontinens békéjét is fenyegetheti.

Persze felmerülhet a kérdés az európai adófizetőben, miért érdekelje őt a román parasztok sorsa? Hurley szerint egész sor szociális és gazdasági érv szól amellett, hogy Európának foglalkoznia kell a problémával. Fontosnak tartja, hogy az itt élők ősei évszázadokon át védték Nyugat-Európát, például a törökök támadásaitól. Az ő nevükben (a levél hangsúlyozza, hogy négyszázezer magyar kistermelő is osztozik a román gazdák sorsában) felkéri az agrárbiztost, hogy dolgozzon ki egy mechanizmust arra, „hogyan teljesítheti az Európai Bizottság a kötelességét” a romániai falvakkal szemben, méghozzá az EU polgárainak érdekeit szem előtt tartva.

Hurley szerint kétségbeejtő a helyzet
Hurley szerint kétségbeejtő a helyzet
Szabó Barnabás / Népszabadság

Tánczos Barna bukaresti szenátor, volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár szerint a helyzet nem annyira sötét, mint amilyennek Peter Hurley látja. Kérdésünkre elmondta: az elmúlt másfél-két évben valóban érzékelhető volt egy erőteljes lobbi a nagy farmok részéről a támogatáspolitika (számukra kedvező) átalakítása érdekében, de „ez a szándék megbukott”. Tánczos hangsúlyozza: a vidékfejlesztési program különféle „bónuszokkal” segíti a kis- és közepes gazdaságokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a vidékfejlesztésre nem tekintenek szociális programként, különben is „öt tehénből nem lehet megélni”, pontosabban csak úgy, ha van mellette a gazdának más, stabil jövedelemforrása is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.