Életben lehet az Iszlám Állam vezetője

Továbbra sem lehet semmi biztosat tudni Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IS) vezetőjének sorsáról, akinek a Moszul ellen végrehajtott amerikai légicsapás-sorozat miatt a halálhírét keltették.
Bagdadi esetleges haláláról azután röppentek fel hírek, hogy kiderült, a moszuli akció során életét vesztette Abdur Rahman al-Athaee (mozgalmi nevén Abu Sajar), az IS-vezér jobbkeze, árnyéka és első számú tanácsadója – írja a Guardian.

Az IS azonban a támadás óta semmi jelét nem mutatja belső változásoknak, feszültségeknek, pedig még egy olyan nagyon fegyelmezett szervezet esetében sem lehet sokáig titokban tartani az első számú vezető halálát, mint amilyen ő. Tény azonban, hogy sem az iraki kormánynak, sem a nemzetközi szervezetnek nem sikerült máig megértenie az IS indítékait, céljait, ahogy nem sikerült hozzáférni terveikhez sem. Ennek ellenére, semmi sem utal a vezető halálára, szakértők valószínűnek tartják, hogy Bagdadi „kisebb karcolásokkal" túlélte az incidenst.

Az iraki hírszerzés továbbra is vizsgálja az esetet. Dzsihádista fórumok az akció óta semmilyen információval nem szolgáltak az incidenssel kapcsolatban.

A Moszul környéki légicsapásra röviddel Barack Obama kijelentése után került sor, miszerint a közeljövőben duplájára növelik az Irakban segédkező amerikai katonák létszámát. Az amerikai elnök a CBS egyik műsorában számolt be a döntésről. „A légicsapások eredményesek voltak az Iszlám Állam előrenyomulásának megfékezésében, most nagyszámú iraki szárazföldi csapatokra van szükség, akik elérik az IS visszaszorítását is."

Washington hangsúlyozta, hogy amerikai katonák a helyszínen nem fognak harci cselekményekbe bocsátkozni, tevékenységük szigorúan csak az iraki katonák kiképzésére, a logisztikai műveletek és a légicsapások koordinálására korlátozódik. A kérdésre, hogy később további létszámemelésre is sor kerülhet-e, az elnök azt válaszolta, hogy semmi sincs kizárva.

Ennek ellenére ahogy egyre több szövetséges ország csatlakozik az Iszlám Állam elleni küzdelemhez, a harcosok kiképzéséhez, vélhetően inkább az amerikai katonák fokozatos kivonására lehet majd számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.